Kultur

Joe Rogan lämnar Youtube

Joe Rogan.

Joe Rogan driver ett av de största poddradioprogrammen i världen – ”The Joe Rogan Experience”. Nu flyttar han från Youtube till Spotify och enligt vännen Alex Jones är orsaken inte bara att han får ett förmånligt kontrakt med Spotify, utan även en protest mot den omfattande censuren på Youtube.

Rogans flytt till Spotify bedöms kunna få negativa konsekvenser för Youtube som företag och hota deras dominerande ställning när en av deras absolut största program nu väljer att helt lämna plattformen.

– Det kommer vara precis samma show. Det kommer vara gratis, men du måste använda Spotify, säger Rogan själv.

Rogan har själv inte kommenterat flytten i större detalj, men enligt Alex Jones har Rogan ledsnat på att de ansvariga för Youtube behandlar sina videokreatörer som hundar, censurerar dem och skuggbannar konton som de inte gillar, även om det handlar om läkare och experter som går emot den officiella linjen i olika frågor.

Det slutgiltiga valet att byta plattform kan inte ha varit svårt eftersom Spotify betalar hela 100 miljoner dollar för att motivera Rogan att flytta dit – en övergång som ska ske från och med den 1 september.

Alex Jones menar att Rogan oaktat det förmånliga kontraktet har tagit rätt ställning i kriget mellan dem som värnar yttrandefriheten och patriotism och de företag och politiska krafter som vill censurera och tysta ner oliktänkande.

Spotify har dock inte heller varit helt befriat från politisk censur. Tidigare i år rapporterade Nya Dagbladet om den yttrandefrihetsvänliga tjänsten Liberplay som lanserats som ett svar på att band och artister censureras även där.

 

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!