Joe Rogan lämnar Youtube

publicerad 25 maj 2020
- av Markus Andersson
Joe Rogan.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Joe Rogan driver ett av de största poddradioprogrammen i världen – ”The Joe Rogan Experience”. Nu flyttar han från Youtube till Spotify och enligt vännen Alex Jones är orsaken inte bara att han får ett förmånligt kontrakt med Spotify, utan även en protest mot den omfattande censuren på Youtube.

Rogans flytt till Spotify bedöms kunna få negativa konsekvenser för Youtube som företag och hota deras dominerande ställning när en av deras absolut största program nu väljer att helt lämna plattformen.

– Det kommer vara precis samma show. Det kommer vara gratis, men du måste använda Spotify, säger Rogan själv.

Rogan har själv inte kommenterat flytten i större detalj, men enligt Alex Jones har Rogan ledsnat på att de ansvariga för Youtube behandlar sina videokreatörer som hundar, censurerar dem och skuggbannar konton som de inte gillar, även om det handlar om läkare och experter som går emot den officiella linjen i olika frågor.

Det slutgiltiga valet att byta plattform kan inte ha varit svårt eftersom Spotify betalar hela 100 miljoner dollar för att motivera Rogan att flytta dit – en övergång som ska ske från och med den 1 september.

Alex Jones menar att Rogan oaktat det förmånliga kontraktet har tagit rätt ställning i kriget mellan dem som värnar yttrandefriheten och patriotism och de företag och politiska krafter som vill censurera och tysta ner oliktänkande.

Spotify har dock inte heller varit helt befriat från politisk censur. Tidigare i år rapporterade Nya Dagbladet om den yttrandefrihetsvänliga tjänsten Liberplay som lanserats som ett svar på att band och artister censureras även där.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!