Ingvar Oldsberg har avlidit

publicerad 10 februari 2022
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tv-profilen Ingvar Oldsberg har efter en tids sjukdom avlidit vid 76 års ålder. Den folkkäre programledaren blev kanske mest känd hos det svenska folket för sin insats som programledare för ”På spåret”, ”Bingolotto” och som julvärd i SVT.

Oldsberg föddes 1945 i Göteborg och inledde sin yrkeskarriär som sportjournalist och fotbollskommentator innan han på 1980-talet började leda mer renodlade underhållningsprogram i SVT – bland annat ”Oss skojare emellan” och ”Bell & Bom. 1987 blev han programledare för det då nystartade och sedermera mycket populära frågesportsprogrammet ”På spåret” – där han stannade kvar ända fram till 2009 då Kristian Luuk tog över rollen.

Parallellt med detta uppdrag ledde han också program som ”Tipsextra”, ”Småstjärnorna” och ”Oldsberg – för närvarande” och var även Sveriges Televisions julvärd 2006. 2011 lämnade tv-profilen SVT och blev istället programledare på TV4 för bland annat ”Sverigequizen” och ”Bingolotto”.

Oldsberg har även blivit utsedd till ”Årets Göteborgare” 2006 samt mottagit Kristallengalans hederspris 2012.

Ingvar Oldsberg avled idag lugnt och stilla efter en kort tids akut sjukdom. Mot bakgrund av vår svåra stund ber vi alla att respektera vårt behov av avskildhet och lugn. Vi undanber oss kontakt till dess vi ger vidare besked”, kommenterar hans familj i ett pressmeddelande.

– Ingvar var ett proffs i alla avseenden och har betytt väldigt mycket för tv-sporten, Sveriges Television och för Göteborg, han var en riktig göteborgare, säger sportkommentatorn Staffan Lindeborg till SVT och bekräftar att Oldsberg haft problem med hälsan i ”flera år” och att man sågs för sista gången för ett par veckor sedan över en bit mat.

– Det var en underbar middag, som nu blir ett sista minne.

Även SVT:s vd Hanna Stjärne har kommenterat dödsfallet och menar att Oldsberg har betytt enormt mycket för svensk tv-historia.

Ingvar Oldsberg var en visionär och ikon inom svensk tv som underhållare och sportjournalist. Han var med och skapade ett av SVT:s genom tiderna mest älskade program, På spåret. Ingvar brann för folklig folkbildning, med ett direkt och varmt tilltal. Han hade ett stort kunnande och ett fenomenalt minne för detaljer och hade alltid den där speciella glimten i ögat. Tack Ingvar för allt du gett den svenska tv-publiken“, skriver hon i en kommentar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!