Filmen ”Noah” bannlyst av arabländer

Den kommande Hollywoodfilmen Noah med Russel Crowe i huvudrollen har förbjudits från att visas i Qatar, Bahrain och Förenade Arabemiraten, rapporterar internationella medier.

publicerad 10 mars 2014

Filmen är löst baserad på historien om Noaks ark, vilket lett till ilska bland muslimer i Mellanöster då filmen portträtterar en profet vilket går stick i stäv med islamsk lag.

Hittils har Qatar, Bahrain och Förenade Arabemiraten förbjudit filmen från att visas på landets biografer. Länder som Egypten, Jordanien och Kuwait väntas fatta samma beslut, skriver nyhetesbyrån Reuters.

Dessutom har en fatwa utlysts mot filmen av det sunnimuslimska institutet Al-Azhar i Egypten.

Filmstudion Paramount Pictures, som ligger bakom filmen, säger att Noah inte ska ses som en korrekt historisk återgivning utan som ett artistiskt verk.

Noah har svensk premiär den 4 april.

I fjol blev Ben Afflecks Oscarsbelönade film Darko bannlyst i Iran. Filmen handlar om CIA och den iranska revolutionen 1979. Darko anklagades bland annat för historieförfalskning.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.