Disney plockar bort klassiker

publicerad 1 februari 2021
- av Isac Boman
Katten Shun Gon från Aristocats anses numer kränkande.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Dumbo, Peter Pan och Aristocats plockas bort från streamingtjänsten Disney+. Filmerna påstås innehålla ”rasistiska stereotyper” och ”karikatyrer” av olika minoriteter och därför kommer barn inte längre kunna titta på dem.

De senaste åren har svart makt-aktivister, vänsterradikaler och ultraliberaler drivit en allt mer hårdnackat censurivrande linje där man försökt göra gällande att humor om minoriteter eller att göra satir på dessa är olämpligt, något som många företag också varit snabba med att ta till sig.

Ett av dessa företag är Disney, som nu plockar bort klassikerna Dumbo, Peter Pan och Aristocats, rapporterar vänsterpopulistiska Aftonbladet. Detta efter att politiska aktivister under en lång tid angripit Disney och filmerna på sociala medier och anklagat dem för ”rasism”.

Redan i höstas gav detta resultat och Disney införde då varningstexter på filmerna, men detta var alltså inte tillräckligt och nu blockerar man istället filmerna för barnkonton och gör så att dessa överhuvudtaget inte kan se på filmerna.

Den påstådda rasismen i filmerna består i att indianer kallas för ”rödskinn” i en scen i Peter Pan och att en siameskatt i Aristocats har sneda ögon och framträdande tänder. Filmen Dumbo har också anklagats för att ”förlöjliga” svarta slavar genom att utmåla dessa som korkade.

Filmerna går fortfarande att se om man är inloggad som vuxen – då med varningstexter. Barn under 7 år kan däremot inte längre se filmerna från sina egna konton.

Det här programmet innehåller negativa skildringar och/eller oacceptabel behandling av människor eller kulturer. Stereotyper som dessa var fel då, och de är fel nu… Disney strävar efter att skapa inspirerande och aspirerande berättelser som återspeglar människans rika mångfald världen över”, står det att läsa innan filmerna rullar igång.

På sociala medier är många starkt kritiska till Disneys beslut att idka självcensur efter påtryckningar från högljudda aktivister och kritiker menar att filmerna i sig är harmlösa men att det däremot är mycket farligt att plocka bort material bara för att människor annars riskerar att bli upprörda.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!