Bergslagen och vår stolta industrihistoria

publicerad 22 februari 2019

Många av oss far i dessa dagar genom Bergslagen, på väg till eller från sportlovets skidåkning. Stanna gärna vid någon av de orter, där bergsmännen har brutit järnmalm sedan medeltiden; Kolsva, Surahammar, Smedjebacken… Här blir vi påminda om vår historia och våra duktiga anfäder, som skapade ett välstånd, som vi har slitit för i många generationer.

Det är en förmögenhet som har arbetades ihop i Bergslagen och på andra ställen. En förmögenhet vi bör vårda, förvalta och förmera! Vägarna 66 och 250 är rika på avfarter till vår industrihistoria.

Flatenberg utanför Smedjebacken är en fin liten by av bergsmansgårdar, känd redan på 1300-talet. Här fanns en hytta sedan 1500-talet och bergsmännen använde den för sitt järn och sålde det sedan vidare. Bruket var i drift fram till 1918. Många småindustrier föll ihop efter Första världskriget. En del blev kvar, köptes upp och blev – som i Smedjebacken – till exempel en del av koncernen Ovako.

Idag är de kvarvarande industribyggnaderna i Flatenberg några av de äldsta och bäst bevarade vi har i vårt land.

En bit söderut ligger Bockhammar. Där satt Ebba Brahe, ungdomskärlek till Gustav II Adolf. Men eftersom hon inte var kunglig, fick de inte gifta sig. Ebba fick Jakob De la Gardie istället och blev mor till 14 barn – bland dem 1600-talets kanske mest kände adelsman och slottsbyggare, Magnus Gabriel De la Gardie.

Men Ebba Brahe var också en driftig företagare. Hon ägnade sig bland annat åt bruket i Bockhammar och här står ännu hennes lusthus från 1636 kvar. Det lär vara Sveriges äldsta bevarade byggnad i sitt slag.

Och missa inte Kohlswa gamla herrgård eller någon av de andra herresätena längs vägen. Hem för förmögna brukspatroner i en tid när vi byggde Sverige!

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!