Arméledningen stoppade Livgardets samarbete med Sabaton

publicerad 29 mars 2021
- av Per Nordin
Sabaton på Nova Rock 2013.

Hårdrocksbandet Sabaton skulle samarbeta med Livgardet under de senares 500 års jubileum i år. Efter att försvarsmakten fått reda på att bandet för flera år sedan spelat på Krimhalvön så valde arméledningen dock att beordra att samarbetet skulle avbrytas och bandets frontfigur menar att försvarstopparna förmodligen betraktar bandet som ”politiskt farliga”.

Sångaren Joakim Brodén menar att avbokningen dels berodde på en rysskräck men också förmodligen också på att bandet sjunger om ämnen som är politiskt inkorrekta och nationalromantiska som svensk historia och att man därför upplevs som politiskt farliga.

– Men som vanligt tog det stopp på politisk nivå. Det är som att någon tänker: ”Sabaton, ni har sjungit om svensk historia och har dessutom spelat mycket i Ryssland, ni är politiskt farliga”. Det är så tråkigt, rysskräcken lever helt klart kvar. Vi vet att det sattes stopp från högre ort, men hur högt vet vi inte, säger sångaren till skvallertidningen Aftonbladet.

Brodén menar inte att man hyllar krig, våld och militarism utan snarare att man ”hedrar en lång militär tradition” på singeln ”Livgardet” – då bandet också sjunger på svenska för första gången sedan 2012.

Livgardets kommunikationschef Paula Levänen erkänner att man hade planerat in ett samarbete med Sabaton men att man bokade av av rent politiska skäl. Det officiella skälet ska ha enligt Levänen ha varit en spelning som Sabaton genomförde på Krimhalvön – för sex år sedan, inför det ryska mc-gänget Nattvargarna.

– En viktig faktor i vårt beslut att avbryta samarbetet var Sabatons spelning på Krimhalvön 2015, eftersom politik och musik hänger ihop för Försvarsmakten när det kommer till den typen av spelningar. Sabaton kvitterade också att de förstod vårt beslut, kommenterar Levänen som också bekräftar att hon gav ”underlagen” till arméledningen som sedan fattade beslut om bojkott.

Det skälet ger dock Sabatons frontfigur inte mycket för och kallar det hela för ”provocerande”.

– Vi tycker att det är provocerande att vissa artister vägrar att spela för sina fans på grund av beslut tagna av länders politiker. Politiker gör politik, hårdrockare gör hårdrock, sa han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!