22-årig norrman vann världsmästerskapet i schack

publicerad 22 november 2013

Det blev 22-åringen Magnus Carlsen, från Osloförorten Bærum i Norge, som tog hem världsmästerskapet i schack. Schackgeniet blir den förste personen som kommer från Norden och blivit schackvärldsmästare.

Intresset i Norge har varit stort kring Magnus Carlsen. Schackaffärerna i landet går på högvarv och många norrmän vill prova på sporten som är “inne” för tillfället.

Det har gått så lång att anställda på DNB, norska motsvarigheten till SJ, uppmanades på fredagen att sluta följa VM-matchen på sina datorer. Anledningen var att DNB:s internethastighet blev trögare, skriver TT.

Vann efter remi
I finalen ställdes Carlsen mot den regerande världsmästaren Viswanathan Anand, 43, från Indien. Det avslutande partiet i finalen slutade i remi och det räckte för att Magnus Carlsen skulle knipa åt sig världsmästartiteln.

Låt oss skriva i historieböckerna senare, säger Carlsen på presskonferensen efter att han blev den näst yngsta schackvärldsmästaren någonsin.

– Jag gratulerar Magnus. Mina misstag händer inte av sig själv utan Magnus provocerar fram dem, säger den rutinerade Viswanathan Anand.

Tränar 6-7 timmar per dag
Magnus Carlsen beskrivs i norska medier som ett underbarn. 2004, endast 13 år gammal, övermästrade han den forne världsmästaren Anatolij Karpov.

Men Carlsen är inte schackmästare för inget. Uppskattningsvis lägger Carlsen ner sex till sju timmar per dag på schackträning för att ”rensa huvudet”

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!