MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Telegram når 400 miljoner användare

publicerad 5 maj 2020
- av Markus Andersson
Telegram växer så det knakar.

På bara ett år har den integritetsvänliga meddelandetjänsten Telegram ökat sin användarbas från 300 till 400 miljoner. Varje dag registrerar sig åtminstone 1,5 miljoner användare på Telegram och appen ligger nu på förstaplatsen över mest nedladdade appar för sociala medier i över 20 länder.

Vi startade Telegram för sju år sedan och vi tog för givet att människor alltid skulle välja frihet och kvalitet över restriktioner och undermålighet. I takt med att gapet mellan Telegram och dess äldre konkurrenter blir allt mindre så finner vi att vi hade rätt i vårt ursprungliga antagande”, konstaterar skaparna av Telegram på sin blogg.

Man förklarar vidare att man framöver kommer satsa vidare på säkra videosamtal via Telegram och då särskilt stabila gruppsamtal. Det är dock oklart när detta kommer att färdigställas, men man hoppas att det är klart att användas under 2020.

Telegram har också skapat en databas med utbildningsverktyg och tester för elever i alla åldrar mot bakgrund av att många elever under den pågående coronakrisen inte längre går i skolan och kommer därtill att dela ut mer än fyra miljoner kronor till skapare av utbildningsmaterial.

Telegram lagrar normalt meddelanden på sina servrar tungt krypterade till skillnad från exempelvis Whatsapp, men erbjuder därtill förstärkt säkert läge genom sin Secret Chat-funktion som kan aktiveras med önskade kontakter. Det ger bland annat möjlighet att tidsinställa radering av meddelanden och bilder som skickats.

Myndigheter som vill kontrollera vad deras medborgare tar sig för är inte lika förtjusta i Telegram. Sedan tidigare har exempelvis Ryssland begärt appen blockerad och hävdat att den kan användas för att begå brott. Man har också begärt att Telegram skulle dela med sig av sina krypteringsnycklar till den ryska staten, något som skaparna vägrat att göra.

Kolla i den mycket enkla guiden här hur du gör för att följa ocensurerade nyhetspushar från Nya Dagbladet på Telegram direkt i din mobil.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend