IT/Övervakning

Ryssland kräver att Apple tar bort Telegram från App Store

Ryska användare av den populära meddelandeappen Telegram blockeras redan i april från att kommunicera med appen. Nu kräver ryska myndigheter att den också tas bort ifrån App Store där den fortfarande finns kvar.

Den mycket populära och integritetsvänliga alternativet till Facebook-ägda Whatsapp vid namn Telegram blockerades av de ryska myndigheterna i april. Detta efter att Telegram vägrat att förse den ryska staten med krypteringsnycklar.
Nu kräver de ryska myndigheterna att Apple raderar iOS-appen ifrån App Store samt att man blockerar dess möjligheter att skicka pushnotifieringar till lokala användare.

Chefen för den ryska kommunikationsmyndigheten Rozkomnadzor, Aleksandr Zharov, säger att man förväntar sig att Apple besvara kravet inom en månad.

Rozkomnadzor blockerade appen från att kunna skicka data genom att blockera ett antal IP-adresser tillhörande Google och Amazon som Telegram nyttjade.

Nya Dagbladet kan dock tipsa Telegramanvändare som drabbas av blockeringen att använda en VPN-tunnel för att kringgå spärren. Detta har testats genom ryska operatörer och fungerar såväl i datorn som i mobilen. Ett exempel på en gratis VPN-tjänst för mobilen är Turbo-VPN. Eftersom en VPN-leverantör potentiellt kan avlyssna trafik som passerar dess servrar rekommenderas dock kontrollerade leverantörer som OVPN som inte sparar några trafikloggar alls.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!