IT/Övervakning

Israeliskt säkerhetsbolag spionerade på dissidenter via Whatsapp

Ansvariga för den populära appen Whatsapp anklagar ett israeliskt cyberföretag för att genom ett spionprogram ha utnyttjat applikationen för att kartlägga människorättsaktivister och journalister.

”Attacken har alla kännetecken för ett privat företag som enligt uppgift arbetar med regeringar för att leverera spionprogram som tar över funktionerna i mobila operativsystem”, står det att läsa i ett pressmeddelande som företaget har släppt.
Även om namnet på det israeliska företaget inte nämns i Whatsapps pressmeddelande så är det tydligt att det handlar om NSO, som specialiserat sig på att ta fram teknologi med syfte att bekämpa terrorism och kriminalitet och tidigare har sålt versioner av spionprogrammet till Saudiarabien, Mexiko och andra regimer som är kända för att bryta mot mänskliga rättigheter.

NSO har i sin tur förnekat alla anklagelser och menar att man är noggranna med vilka man säljer sin teknik till och förnekar att deras spionprogram kan användas för att kartlägga enskilda individer och organisationer.

Pegasus som spionprogrammet heter, installeras på smarta mobiltelefoner genom ett obesvarat samtal i Whatsapp, användarna behöver alltså inte godkänna eller ens trycka på någonting. Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi som mördades förra året ska enligt rapporter ha övervakats genom spionprogrammet.

Samtidigt som ansvariga för Whatsapp nu uppmanar alla användare att uppdatera sina applikationer till den senaste versionen så kräver Amnesty International att NSO ställs inför rätta och får exportförbud. En grupp politiska aktivister har också lämnat in en stämningsansökan mot företaget i en israelisk domstol.

Källor: Yle, Sky News

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!