IT/Övervakning

Signal blockeras i Kina

Den populära appen Signal är blockerad i Kina sedan i måndags och kan nu endast tillgås genom VPN-tunnlar.

Det var i måndags som användare började rapportera svårigheter med att komma in i appen Signal i Kina och kunde bara komma in genom VPN, där de kan maskera sin plats. Det rapporterar Bloomberg.
Efter att Whatsapp i februari uppdaterade sina användarvillkor och meddelade att man nu kommer att dela data med ägaren Facebook växte Signal i popularitet eftersom den inte delar personlig data med någon. Även i Kina blev den också väldigt populär, särskilt bland landets mestadels muslimska uiguriska minoritet.

I skrivande stund har heller inte varken Kinas regering eller Signal gått ut med någon mer information och det är oklart om huruvida blockeringen är permanent eller inte. Talesmannen för utrikesministeriet Zhao Lijian har tillfrågats om tillgången till appen men men avböjde även han att kommentera.

Signal är nedladdad över 500 000 gånger i Kina och har över 100 miljoner installationer världen över.

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!