IT/Övervakning

Whatsapp börjar kartlägga sina användare

Whatsapp-användare tvingas dela med sig av sin data till Facebook.

Från och med februari börjar den Facebookägda och populära meddelandetjänsten Whatsapp dela med sig av data till moderbolaget. Resultatet blir minskad personlig integritet och att användarna spåras och kartläggs.

Redan 2014 köpte Facebook upp Whatsapp för 19 miljarder dollar, något som också fick mycket kritik eftersom många människor oroade sig för just användarnas integritet och privatliv skulle bli lidande.
Hittills har Whatsapp och Facebook i huvudsak skötts ”separat”, skriver Sweclockers, och tjänsterna har inte integrerats med varandra. Nu är det dock slut på detta och alla användare av Whatsapp tvingas från och med den 8 februari att dela med sig av sin data till Facebook.

Om man vill fortsätta använda Whatsapp framdeles så tvingas man också godkänna uppdateringar av tjänstens användarvillkor och om man inte går med på att Facebook får ta del av ens information så försvinner också möjligheten att använda Whatsapp.

Whatsapp och Facebook själva hävdar att det inte alls handlar om ökad övervakning, spårning och kartläggning av användarnas aktiviteter utan att dessa kommer få en ”bättre användarupplevelse” och man påstår vidare att även säkerheten kommer att förbättras.

Enligt Sweclockers erkänner dock företaget också att Whatsapp precis som Facebook aktivt kommer att spåra användarmönster, vem du interagerar med och var någonstans du befinner dig.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!