Facebook ska nå hela världen – med drönare

Facebook siktar på att ansluta alla människor på jordklotet till det sociala nätverket. Ett steg i de planerna är köpet av Titan Aerospace, ett företag som tillverkar obemannade och solcellsdrivna flygfarkoster, eller drönare.

publicerad 5 mars 2014

[slider id=’16952′ name=’Titan Aerospace’]

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det är den amerikanska finanskanalen CNBC som avslöjar att Facebook betalat omkring 60 miljoner dollar, motsvarande 387 miljoner kronor, för uppköpet av Titan Aerospace.

Prislappen på köpet är en droppe i havet mot de 120 miljarder kronor som Facebook härom veckan pungade ut när man köpte den snabbväxande sms-tjänsten Whatsapp.

De solcellsdrivna drönarplanen ska få i uppdrag att ge människor i avlägsna områden Facebook. Det område som Facebook kommer sikta in sig på att ansluta först är Afrika, skriver CNBC. Nu planerar Facebook att använda sig utav Titan Aerospaces drönare, främst modellen kallad Solara 60. Det handlar om minst 10 000 drönarplan som kommer att flyga på en höjd av två mil ovanför havet. De kommer dessutom inte att behöva laddas upp på fem år.

Idag har Facebook nästan 1,3 miljarder användare men man är ändå inte nöjda. Istället vill man att hela världen ska ta del av internet och ansluta sig till Facebook. I somras offentliggjorde Facebookgrundaren Mark Zuckerberg sina planer att tillsammans med andra it-jättar sprida internet till hela världen. Ett projekt som kallas för Internet.org.

Tekniksidan TechCrunch, som var först med nyheten om att Facebook befann sig i förhandlingar kring Titan Aerospace, skriver att drönarna endast kommer att användas för Internet.org-projektet, som enligt TechCrunch är snarlikt Google’s “Project Loon” med soldrivna wifi-ballonger.

Videon nedan visar mer om Titan Aeropspace’s solcellsdrivna drönare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!