Trump: ”Facebook är folkets fiende”

publicerad 13 mars 2024
- av Markus Andersson
Donald Trump är mycket negativt inställd till både TikTok och Facebook.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Donald Trump bekräftar att han ser kinesiska TikTok som ett nationellt säkerhetshot – men att han är ännu mer fientligt inställd till Facebook som han anser vara en direkt ”fiende till folket”.

Den amerikanska kongressen vill förbjuda TikTok, med hänvisning till medieappens påstådda kopplingar till det kinesiska kommunistpartiet. Presidentkandidaten Donald Trump stöttar dock inte ett förbud i dagsläget – även om han också är av åsikten att TikTok är att betrakta som ett ”nationellt säkerhetshot”.

– Jag anser det, och vi måste verkligen erkänna att vi skyddar amerikanska medborgares integritet och datarättigheter.

Trump pekade på att han kunde ha förbjudit TikTok under sin tid som president, men istället valde att låta kongressen avgöra frågan.

– Jag var vid en punkt där jag kunde ha fått det gjort om jag hade velat. Jag borde ha sagt, ni bestämmer, ni fattar det beslutet, för det finns många människor som älskar den (appen).

“Dåligt för USA”

Skälet till att han idag motsätter sig ett förbud är dock att ett sådant riskerar att öka konkurrenten Facebooks dominans och tillväxt – och Facebook är ännu farligare än TikTok, enligt Trump.

– Jag anser att Facebook är en fiende till folket, precis som många av medierna.

– Jag anser att Facebook har varit väldigt dåligt för vårt land, särskilt när det kommer till folkval, fortsatte han och insinuerade att Mark Zuckerberg agerat korrupt och potentiellt brottsligt i samband med valet, och att han är förvånad över att Facebooks grundare och huvudägare inte dömts till fängelse.

Moderbolaget Meta Platforms aktie föll med knappt fyra procent på måndagen, efter Trumps uttalanden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!