Miljoner lösenord läckta

publicerad 25 januari 2024
- av Sofie Persson
Lösenord till bland annat Facebook, Netflix och Paypal finns med i kapningen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Över 70 miljoner inloggningsuppgifter till bland annat Paypal, Netflix och Facebook har läckt ut. Det finns nu risk för en större kommande våg av kontokapningar.

Det var cirka två veckor sedan databasen med tiotals miljoner stulna lösenord och e-postadresser läckte ut. Lösenorden har stulits genom så kallad phishing, exempelvis att den drabbade klickat på en länk i ett mejl som skickat denne till en falsk hemsida där personen sedan blir bestulen på känsliga uppgifter.

David Jacoby, frilansande IT-säkerhetsexpert, menar att läckan denna gång är ovanligt stor.

I den här databasen fanns det över 70 miljoner konton där upp mot 25 miljoner är konton man tidigare inte sett i sådana här läcka databaser. Till slut hamnar det ute i det så kallade publikt internet och det är då det börjar bli farligt på riktigt för de hamnar de i händerna på cyberkriminella, säger han till skattefinansierade SR.

Det handlar om inloggningsuppgifter till sociala medier, spelkonton, Spotify och streamingtjänster. Vill man skydda sig rekommenderar Jacoby att man har olika lösenord till olika konton samt att man aktiverar tvåstegsautentisering vid inloggning.  Det går även att kolla sajten Have I Been Pwned för information om din e-postadress är utsatt för dataintrång.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!