Brittiskt lagförslag kan slå hårt mot sociala techjättar

publicerad 24 februari 2022
- av Sofie Persson

I ett nytt lagförslag vill den brittiska regeringen att techjättarna ska bli mer förebyggande när det gäller online-säkerhet. Istället för att enbart ta bort påstått skadligt material som inrapporteras skulle det även innebära att de aktivt rensar bland innehållet i förebyggande syfte.  Om lagförslaget godkänns innebär det att techjättarna kan få böter på 10 procent av sina globala omsättningar om man misslyckas med att ta bort innehållet från sina plattformar.

Olagliga aktiviteter på nätet som exempelvis droghandel, sexuella trakasserier, trafficking och bedrägeri blir allt vanligare. Även uppmaningar till självmord och andra självskadebeteenden blir unga särskilt ofta utsatta för när de vistas på sociala medier. Nu vill man i ett nytt brittiskt lagförslag göra internet till en säkrare plats att vistas på och vill därför sätta mer press på techjättarna, rapporterar BBC.

Som det ser ut idag har Facebook, Twitter och andra plattformar enbart skyldighet att ta bort skadligt innehåll om det rapporteras in till dem. I det nya lagförslaget vill man att företagen ska ta mer ansvar och i förebyggande syfte plocka bort innehåll som anses skadligt. Främst gäller det brott som hämndporr, hatbrott, bedrägeri, försäljning av vapen och droger, uppmaningar till självmord, människosmuggling och sexuell exploatering.

Även att skicka meddelanden innehållande hot, stalking eller liknande har lagts till som kriminella akter i lagförslaget. Att sprida falsk information medvetet blir också brottsligt.

Skulle techjättarna misslyckas med att ta bort det skadliga och olagliga innehåller på sina plattformar kan de riskera att få böter med upp till 10 procent av sina globala omsättningar.

Lagförslaget får dock kritik från de sociala medieföretagen eftersom man är rädd att det ska påverka rätten till yttrandefrihet på plattformarna. De menar att de nya reglerna måste säkerställa att det inte ”kväver” människors tillgång till information genom att ”övermoderera” innehållet. Flera techjättar som exempelvis Facebook och Twitter är dock redan duktiga på att censurera innehållet på sina plattformar där man tar bort både inlägg och användare som man anser vara fel ute då de uttrycker sina egna åsikter. Det så kallade ”problemet” med den ”felaktiga” informationen om covid-19 och covidvaccin tas även upp i samband med lagförslaget, där man menar att det inte kommer att bli olagligt att sprida ”felaktig” information så länge användaren själv tror på innehållet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!