Uppgifter: Sverige ansöker till Nato på måndag

Det nya kalla kriget

publicerad 12 maj 2022
- av Jan Sundstedt
Magdalena Andersson förväntas skicka in en ansökan på måndag.

Trots löften om omfattande diskussioner om ett svenskt medlemskap i Nato blir det allt tydligare att det kontroversiella beslutet om att Sverige ska gå med i den USA-dominerade militäralliansen redan är fattat. Enligt uppgift kommer regeringen att skicka in en officiell ansökan redan på måndag.

Sveriges regering ska hålla ett sammanträde på måndagen där det formella beslutet om ett inträde i Nato ska tas. Enligt uppgiftslämnare till Bonniertidningen Expressen är dock beslutet redan fattat och omedelbart efter detta möte kommer också en officiell ansökan att skickas in.

Det bedöms som särskilt viktigt att Sverige och Finland ansöker tillsammans och den finska politiska ledningen har under torsdagen deklarerat att man ”utan dröjsmål” ska ansöka om att ansluta till Nato.

Officiellt ska diverse möten och debatt först hållas där frågan ska diskuteras – bland annat hos Socialdemokraternas medlemmar, i riksdagen och den säkerhetspolitiska analysgruppen som ska presentera en rapport på en presskonferens. På söndag ska även Socialdemokraternas partistyrelse formellt fatta beslut om ett medlemskap.

I praktiken är dock allt redan klart, om man får tro uppgiftslämnarna, och under måndagen kommer statsminister Magdalena Andersson att kalla till ett extra regeringssammanträde där beslutet klubbas igenom och omedelbart efter detta kommer en ansökan att skickas in till Nato.

Socialdemokraternas officiella linje är att Natomedlemskapet fortfarande är en ”öppen fråga”. Som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om tycks huvudskälet till detta vara att ge bilden av en levande interndemokrati inom partiet. Medlemmar vittnar samtidigt om att partiledningen sedan en tid bestämt sig för ett Natointräde – även trots att stora delar av medlemskåren är motståndare till detta.

– Alla som fysiskt var med på mötet i går var positivt inställda till Nato. Det var snarare en informationsträff om att Socialdemokraterna svänger i den här stora frågan. På papperet är det bra att säga att man har en dialog, men då måste man ha det också, berättar socialdemokraten Kent Vilhelmsson som deltog på ett digitalt medlemsmöte där frågan skulle förankras och diskuteras.

Ingen av de 1800 deltagarna fick komma till tals under den knappa timme som partitopparna höll låda”, konstaterar han vidare på Facebook.

De enda politiska partier som förväntas reservera sig mot ett svenskt Nato-medlemskap är Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Sedan tidigare har bland annat Vänsterpartiet krävt att det folkomröstas i frågan och att det svenska folket för demokratins skull bör vara involverade i att fatta ett beslut av den här magnituden. Denna typ av förslag har dock konsekvent förkastats av de större partierna som bland annat hävdar att det är ”farligt” att låta folket bestämma i denna typ av frågor.

– Det finns viktiga frågor i en sådan folkomröstning som man inte kan diskutera, viktig fakta i en sådan folkomröstning som inte kan komma upp på bordet, hävdar integrations- och migrationsminister Anders Ygeman.

Motståndare till Natointräde har bland annat pekat på att den militära alliansen i praktiken domineras av USA som har en mycket lång historik av att bedriva imperialistiska anfallskrig mot länder och regimer som i första hand handlar om att vinna geopolitiska fördelar och kontroll över naturresurser.

Kritik riktas i sammanhanget även till att svenska soldater med ett Natomedlemskap kan tvingas att delta i krig och konflikter med mycket avlägsen koppling till Sverige – exempelvis ett potentiellt krig mellan Nato-landet Turkiet och Syrien. Detta eftersom alla medlemsländer förbinder sig att på olika sätt hjälpa ett medlemsland som blir attackerat.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!