Interna kritiken: S kör över medlemmarna i Nato-frågan

publicerad 10 maj 2022
- av Isac Boman
S kritiseras för bristande interndemokrati.

Under gårdagen arrangerade Socialdemokraterna ett zoommöte med 1800 partimedlemmar där ett Natomedlemskap skulle diskuteras. Kritiker menar dock att mötet bara var ett spel för galleriet och att enbart röster som vill att Sverige ska ansluta sig till militäralliansen fick komma till tals.

– Att den demokratiska förankringen ska ske under tre zoom-möten är ovärdigt, konstaterar socialdemokraten Kent Vilhelmsson i Aftonbladet.

Redan på söndag förväntas Socialdemokraterna komma med besked kring hur man ställer sig till ett svenskt Nato-medlemskap och därför anordnas under veckan tre digitala möten där syftet påstås vara att diskutera och förankra frågan med partiets medlemmar.


Annonser:


1800 socialdemokrater närvarade också under det första mötet under måndagen, men mycket till dialog med medlemmarna blev det inte, enligt missnöjda deltagare. Kent Vilhelmsson berättar att bara partiets högsta ledning fick prata och synas i bild under det digitala mötet och att det är tydligt att S redan bestämt sig för att man ska verka för ett Nato-inträde.

Den så kallade ”dialogen” i det socialdemokratiska partiet om Nato visade med all önskvärd tydlighet att det redan är bestämt av partiledningen vad som gäller i Nato-frågan”, skriver han på Facebook och konstaterar vidare att ingen av de som fick delta i samtalet var emot ett medlemskap i den kontroversiella militäralliansen.

Ingen av de 1800 deltagarna fick komma till tals under den knappa timme som partitopparna höll låda”, fortsätter han.

Sedan tidigare står det klart att en majoritet i det socialdemokratiska kvinnoförbundet motsätter sig ett medlemskap i Nato och samma hållning har även S-förbundet Tro och Solidaritet och ungdomsförbundet SSU.

– Alla som fysiskt var med i mötet i går var positivt inställda till Nato. Det var snarare en informationsträff om att Socialdemokraterna svänger i den här stora frågan. På papperet är det bra att säga att man har en dialog, men då måste man ha det också, säger Vilhelmsson som menar att många av partiets medlemmar är motståndare till Nato.

Andra socialdemokrater har pekat på att ett svenskt inträde i militäralliansen ”ökar spänningarna i Östersjön” och Kent Vilhelmsson hade önskat mer interndemokrati och att partimedlemmarna getts möjlighet att rösta om ett Nato-medlemskap.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.