Två svenskar åtalas för Estoniadokumentär

Estoniakatastrofen

publicerad 1 juli 2020
- av Isac Boman
En modell av M/S Estonia.

De åtalade svenskarna var del i ett filmteam som gjorde en dokumentär om Estoniakatastrofen och vad som egentligen hände. Åklagaren menar att dessa har kränkt gravfriden genom filmandet på platsen och de riskerar nu fängelse i upp till två år.

– Gravfriden vid Estonia har blivit kränkt av händelsen, säger Helene Gestrin, kammaråklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i ett pressmeddelande. Estonia ligger på internationellt vatten, men för att skydda vraket finns det en speciallagstiftning baserat på ett avtal mellan flera Östersjöstater som Sverige har skrivit under.

De svenskar som åtalas ingick i ett filmteam som också bestod av norska och tyska medborgare, det fanns också polska medborgare med på båten som användes vid tillfället. Huruvida de faktiskt kan dömas är oklart eftersom filmandet skedde på internationellt vatten.

– Lagen har aldrig prövats av domstol tidigare och nu får rätten bestämma hur det som har hänt ska bedömas juridiskt. Frågan är om svensk lag väger tyngre än det faktum att undervattensverksamheten skedde på internationellt vatten och av en tyskflaggad båt, säger Gestrin vidare.

Händelsen ägde rum i september 2019 och man sänkte då ner en dykrobot för att filma. Noterbart är att också Estland och Finland har ratificerat lagen om gravfrid, men att detta inte gäller Tyskland. Om svenskarna döms riskerar de fängelse upp till två år.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om att mycket är oklart kring den officiella Estoniautredningen, att dokument har försvunnit spårlöst, bevisning manipulerats och att den tidigare Estoniautredaren och chefsåklagaren i Estland kräver att nya dykningar görs för att komma fram till vad som egentligen fick fartyget att sjunka och huruvida det kan ha handlat om medvetet sabotage.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!