Svenska kristna skolelever blir mobbade av lärare och klasskamrater

publicerad 25 november 2019

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


19 462 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kristna skolelever blir ofta ifrågasatta av lärare och klasskamrater, att kristen tro framställs som gammaldags skitsnack som bygger på sagor, medan ateism framställs som något neutralt, vetenskapligt och logiskt. Det skriver Världen idag.

I ett Facebook-inlägg återger Mikael Mogren, biskop i Västerås stift, ett samtal med sina ungdomsrådgivare under kyrkomötet i Uppsala.

De berättar hårresande egna erfarenheter om vad deras lärare lär ut om kristen tro”, skriver han.

Många lärare och elever säger att kristen tro är fientlig mot vetenskapen och att kristendom därför inte passar in i dagens ”moderna” samhälle.

Enligt ungdomsrådgivarna är det att verkligen ’komma ut’ att säga sitt när kristen tro och kyrka kommer på tal. Det bryter normen”, skriver Mogren vidare, och ger flera exempel på vad dessa ungdomar säger:

Vi måste alltid försvara oss”, ”En lektion var jag tvungen att gå ut för att de började attackera mig, jag orkade inte vara kvar”, ”Lärarna verkar tro att de är rebelliska när de angriper kristen tro. De tror att de attackerar makten, men de är bara mobbare”.

Micael Grenholm, pastor i Uppsala mosaik, har skrivit på sin blogg Hela pingsten, att han har pratat med hundratals kristna ungdomar i samband med sina föreläsningar om apologetik.

Kristendomen framställs oftast som gammaldags, ovetenskaplig, skitsnack, en saga, motbevisad. Ateism, däremot, tecknas enligt dem som vetenskaplig, självklar, neutral och logisk”, skriver han.

I sin avhandling om religionsundervisningen i gymnasieskolan, visade Karin Kittelmann Flensners forskning att en ateistisk grundinställning råder i flera skolor. Religiösa upplevs underkasta sig märkliga, irrationella regler, och man kunde tala om dem som ”ointelligenta eller psykiskt sjuka”.

Skolans undervisning om religion ska sträva efter att vara neutral. Att främja ateismen och raljera över religion i allmänhet och kristendom i synnerhet är inte neutralitet”, avslutar Micael Grenholm.

 

Andreas Swedberg/NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!