SL kräver ny lag – vill lättare kunna avvisa passagerare

publicerad 8 juli 2020
- av Markus Andersson
Ett av SL:s tåg.

Storstockholms lokaltrafik kräver tillsammans med länsstyrelsen att en ny lagstiftning tas fram som ger busschaufförer, tågförare och ordningsvakter rätten att avvisa passagerare på egen hand, även om dessa inte stör ordningen.

Enligt Johan von Sydow, länsöverdirektör på länsstyrelsen i Stockholm menar att bakgrunden är att rekommendationerna om att undvika trängsel i kollektivtrafiken har efterlevts dåligt och att man därför kräver att regeringen ändrar lagen för att göra det enklare att neka passagerare.

– Det finns i dag inte ett rättsligt stöd för till exempel en busschaufför att skingra trängsel ombord om det inte rör sig om en ordningsstörning. Och att det kan ske smittspridning räknas inte som en ordningsstörning, säger Johan von Sydow länsöverdirektör på länsstyrelsen till Mitt i Stockholm.

Skulle kravet bli verklighet så kan det innebär att betydligt färre personer än idag släpps ombord på bussar och tåg och att många resenärer helt enkelt inte får åka med eller vänta på kommande bussar.

– Om någon skapar trängsel genom att medvetet tränga sig ombord och därmed inte följer rekommendationerna om att hålla avstånd, så får busschauffören med ökade befogenheter rättsligt stöd att säga nej, ni får vänta på nästa buss, förklarar Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

SL hävdar att många resenärer i kollektivtrafiken reser trots att de inte behöver, så kallad ”nöjesåkning” och att detta innebär att smittspridningen kan öka.

Det framgår inte hur många personer som ska få vistas i en buss eller tågvagn innan förarna börjar neka passagerare att åka med och vilken nivå av trängsel som bedöms som acceptabel. Tamsons pekar vidare på att skolorna borde ändra sina tider för att minska trängseln i trafiken.

– Vi behöver uppmana till ändrade skolstartstider. Flyttar man bara en kvart eller halvtimma så gör det stor skillnad. Det är också viktigt att de som kan fortsätter att jobba hemma och inte åker till kontoret. Vi måste hålla liv i att informera och fortsätta skapa tydlighet i vad som gäller. Förhoppningsvis så tar var och en sitt ansvar, säger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!