Skåne tror inte på ”tredje våg”

Pandemiöverdrifterna

publicerad 10 februari 2021
- av Sofie Persson
Vy över Öresundsbron från Malmö.

Anders Tegnell tror att en  så kallad”tredje våg” av coronavirus kommer att spridas i Sverige, men i Skåne är man inte lika säker och säger att det inte finns något som tyder på detta just nu.

Folkhälsomyndigheten med Anders Tegnell i spetsen har gått ut med diverse scenarier för covid-19 under våren 2021. Bland annat menar man att den så kallade brittiska versionen av coronaviruset kan få fäste samt att vi kommer ha mer sociala kontakter.

Folkhälsomyndigheten visar en möjlig utveckling av smittspridningen för att hälso- och sjukvården och övriga samhället ska kunna vidta nödvändiga åtgärder. Det är ännu osäkert hur den brittiska virusvarianten kommer att påverka spridningen, men scenarierna visar oavsett det på vikten av att hålla avstånd, jobba hemma om det är möjligt och följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer, sade statsepidemiolog Anders Tegnell.


Annonser:


De pågående vaccineringarna mot covid-19 har inte tagits med i scenarierna eftersom de inte förväntas ha någon större påverkan på smittspridningen under perioden som scenarierna sträcker sig över”, skriver Folkhälsomyndigheten.

I Skåne däremot visar ingenting på en tredje våg, utan snarare tvärtom att smittspridningen går ner.

– Det finns ingenting som pekar mot en tredje våg nu, sade Mats E Persson, chef för Region Skånes krisledningsstab till Bonniertidningen Expressen.

Smittan minskar i alla åldersgrupper och den senaste veckan konstaterades runt 3 300 nya fall i Skåne, vilket är en minskning med 18 procent jämfört med föregående vecka.

Vi ser en positiv utveckling i Skåne nu. Det har gått ner både på vårdavdelning och intensiven. Det känns hoppfullt och vi hoppas verkligen att det fortsätter i den här riktningen, sade Mats E Persson, chef för Region Skånes krisledningsstab.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.