Riksdagsmotion läggs fram för oberoende Estoniautredning

Estoniakatastrofen

publicerad 24 september 2021
- av Isac Boman

Kristdemokraten Magnus Jacobssons för nu fram en motion om till riksdagen att tillsätta en oberoende internationell utredning för att få klarhet i vad som ledde till förlisningen av M/S Estonia.

I sin motion konstaterar Jacobsson att förlisningen är en av de största fartygskatastrofer någonsin under fredstid och att även om tidigare utredningar gjorts så har en stor mängd ny information på senare tid tillkommit som gör det nödvändigt att utreda händelseförloppet och förlisningens orsaker igen.

Redan tidigt fanns det misstankar om att det transporterades krigsmateriel ifrån Estland till Sverige, detta förnekades i början men vid en senare utredning fastställdes att det har transporterats krigsmateriel mellan våra länder”, skriver han.


Annonser:


Mats Jacobsson th. (Foto: faksimil/Youtube/Riksdagen)

Jacobsson menar också att flera nyare fynd bekräftat att det finns fler hål i fartyget än enbart i fronten – vilket hittills varit den officiella sanningen och att även detta är någonting man måste få klarhet i.

Att det dyker upp nya underlag och nya fakta över tid förstärker känslan av att det finns något som någon inte vill berätta om. Det har nu gått mer än 20 år sedan fartyget förliste så även om det kan finnas sådant som vid den tiden var hemligt har det nu gått så lång tid att detta borde vara möjligt att informera om idag”, menar han vidare.

Han pekar vidare på att anhöriga till Estoniaoffren länge krävt en oberoende internationell utredning av förlisningen och att det är hög tid att en sådan faktiskt görs.

 

Uppdatering 27 september 09:55: I den ursprungliga artikeln fördes felaktigt fram att motionen redan antagits av riksdagen. Motionen är dock ännu inte behandlad.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.