Rekordmånga häckande storkar

publicerad 11 juli 2020
- av Isac Boman

I år häckar 81 storkpar i Sverige och har fått över 100 ungar. Det är nytt rekord för arten som tidigare varit utrotad i landet men som nu är på frammarsch igen.

1947 fanns det bara ett häckande par storkar kvar i Sverige, och 1954 skedde den sista häckningen innan fågeln försvann helt från landet i 35 år. De senaste decennierna har den dock kommit tillbaka och för första gången i modern tid har över 100 storkungar fötts på svensk mark.

– Det är fler par som häckar i år än vad det någonsin har varit. Eller någonsin ska jag inte säga, på 1700-talet var det nog tusentals, men i modern tid, säger Petter Albinson, projektledare vid Storkprojektet, ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen i Skåne och Skånes Ornitologiska Förening till Sydsvenskan.


Annonser:


Även om man räknar med att några av de 123 storkungarna kommer att dö i ung ålder så har Albinson förhoppningen att åtminstone en bit över 100 ska överleva och stärka arten på sikt.

En viktig förutsättning för att så ska ske är att det inte regnar för mycket. Då blir ungarna nedkylda, utvecklar fjädrar senare än annars och får svårare att hitta mat.

Efter att jordbruket på allvar kom igång på 1800-talet och många våtmarker förstördes så började storkbeståndet minska. De senaste decennierna har dock resurser lags på att anlägga nya våtmarker, och det har också gett resultat så att fåglarna kommer tillbaka, menar han.

– De senaste 40 åren har vi i Sverige anlagt fler våtmarker än vi har förstört, vi har vänt den trenden, säger Petter Albinson.

Även utomlands ökar storkbestånden. Danmark noterade nyligen fems storkpar på Jylland och två på Själland, det högsta antalet på 25 år.

– Det här visar att naturvård har effekt, att det går att vända trenden för en art som är på väg att dö ut, till och med återinföra en utdöd art och få den att trivas igen, om man är beredd att jobba hårt för det, menar Albinson vidare.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.