Regeringen förlänger gränskontrollerna

publicerad 8 maj 2018
Gränskontroll i Helsingborg

Regeringen har beslutat att den tillfälligt återinförda gränskontrollen vid inre gräns ska förlängas. Polisen kommer därmed fortsätta genomföra kontroller i samma omfattning och vid samma gränsövergångar som tidigare.

Regeringen bedömer att det fortsatt finns ett hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten, och har beslutat att den tillfälligt återinförda gränskontrollen vid inre gräns ska förlängas med en ny period på 6 månader, från den 12 maj fram till 11 november 2018.

Polisen kommer därmed att genomföra kontroller i samma omfattning och vid samma gränsövergångar som tidigare, för att bemöta hotet mot allmän ordning och inre säkerhet.

– Den risk som framför allt bristerna i kontrollen av EU:s yttre gränser medför, gör det möjligt för potentiella terrorister och andra brottslingar att resa in i Schengenområdet, säger Patrik Engström, chef för Nationella operativa avdelningens Gränspolissektion.

Gränskontrollerna genomförs på följande platser:

  • Trelleborgs hamn
  • Helsingborgs hamn
  • Malmö hamn
  • Öresundsbron (Lernacken och Hyllie)
  • Göteborgs hamn
  • Varbergs hamn

 

Vid behov ges polisen rätt att ta beslut om att genomföra kontroller på andra platser. Polisen får också mandat att ta beslut om i vilken omfattning kontrollerna ska genomföras men lokaliseringen, utformningen och omfattningen av kontrollen ska alltid anpassas till vad som är nödvändigt för att bemöta de hot som framgår i regeringsbeslutet.

Personer som panerar att resa inom Schengen, även till våra grannländer, bör ha med sig pass eller nationellt id-kort, säger Patrik Engström.

 

 

Källa: polisen.se
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.