Inrikes

Regeringen förlänger gränskontrollerna

Gränskontroll i Helsingborg

Regeringen har beslutat att den tillfälligt återinförda gränskontrollen vid inre gräns ska förlängas. Polisen kommer därmed fortsätta genomföra kontroller i samma omfattning och vid samma gränsövergångar som tidigare.

Regeringen bedömer att det fortsatt finns ett hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten, och har beslutat att den tillfälligt återinförda gränskontrollen vid inre gräns ska förlängas med en ny period på 6 månader, från den 12 maj fram till 11 november 2018.

Polisen kommer därmed att genomföra kontroller i samma omfattning och vid samma gränsövergångar som tidigare, för att bemöta hotet mot allmän ordning och inre säkerhet.

– Den risk som framför allt bristerna i kontrollen av EU:s yttre gränser medför, gör det möjligt för potentiella terrorister och andra brottslingar att resa in i Schengenområdet, säger Patrik Engström, chef för Nationella operativa avdelningens Gränspolissektion.

Gränskontrollerna genomförs på följande platser:

  • Trelleborgs hamn
  • Helsingborgs hamn
  • Malmö hamn
  • Öresundsbron (Lernacken och Hyllie)
  • Göteborgs hamn
  • Varbergs hamn

 

Vid behov ges polisen rätt att ta beslut om att genomföra kontroller på andra platser. Polisen får också mandat att ta beslut om i vilken omfattning kontrollerna ska genomföras men lokaliseringen, utformningen och omfattningen av kontrollen ska alltid anpassas till vad som är nödvändigt för att bemöta de hot som framgår i regeringsbeslutet.

Personer som panerar att resa inom Schengen, även till våra grannländer, bör ha med sig pass eller nationellt id-kort, säger Patrik Engström.

 

 

Källa: polisen.se

Liknande artiklar

Uppgifter: Rapport som sågade Sveriges gränskontro... Den så kallade Schengenrapporten, som visade att Sverige har bland Europas sämsta gränskontroller, mörkades inför valet,...
“MENA-invånare inga offer för vit överhöghet... När den ekonomiska marxismen som ideologi rasade ihop samtidigt med Sovjetunionen och östblocket, övergick socialisterna...
Vänsterpartiet vill ge socialbidrag och fri sjukvå... Vänsterpartiet med Jonas Sjöstedt i spetsen vill ge illegala invandrare full rätt till socialbidrag och sjukvård under t...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!