En ny rapport om så kallad planetär kost väcker kraftig kritik. Gastronomen Edward Blom anser att forskarna totalt missförstår vad mat faktiskt betyder för människor – och att deras förslag skulle innebära en drastisk försämring av livskvaliteten.
— Man glömmer elefanten i rummet och det är att ren vegankost är ganska äcklig, konstaterar han krasst.
En ny större rapport föreslår en radikal omställning av våra matvanor. Genom att begränsa köttkonsumtionen till maximalt 15 gram rött kött per dag, kombinerat med högst 30 gram fågel och 30 gram fisk eller skaldjur, skulle uppskattningsvis 15 miljoner människoliv kunna räddas årligen i världen, påstås det.
Samtidigt hävdas det i vanlig ordning att "klimatet" skulle må bättre av att människorna lade om sina kostvanor.
Men förslaget har mött mycket hård kritik, bland annat från gastronomen och matskribenten Edward Blom, som i Schibstedägda TV4 ifrågasätter såväl premisserna som konsekvenserna.
Livslängd kontra livskvalitet
Blom menar att rapporten förbiser en avgörande aspekt – matens roll för livsglädjen. Han är djupt skeptisk till tanken på att förlänga livet genom matkontroll:
— Det är både längre liv, rädda klimatet och dessutom mer rättvisa mellan u-land och i-land. Så man kanske späker sig och tror att man räddar planeten och det enda man gör är att få ett par år till på långvården, säger han i programmet Efter fem.
Hans resonemang fortsätter kring vad längre liv egentligen innebär i praktiken, och han menar att det inte finns något egenvärde i att bli riktigt gammal, om man inte mår bra i övrigt.
— Vi lever längre än vi någonsin gjort i historien. Vi blir lastgamla och ofta blir vi senila. En del har jättebra liv ända till slutet men många har det ganska jobbigt de sista åren och ändå ska vi prompt göra livet längre. Och då ska vi späka oss för att bli 88 år istället för 87 år.
Enligt Blom ignorerar forskarna bakom rapporten en fundamental problematik med sina rekommendationer:
— Man glömmer elefanten i rummet och det är att ren vegankost är ganska äcklig. Det säger de (forskarna) inte rent ut. Det handlar om en livsglädjesänkning om man gör det här fullt ut, varnar han.
Ett alternativt förslag
Trots sin kritik instämmer gastronomen delvis i vissa aspekter av förslaget. Han menar dock att lösningen ligger i ett annat förhållningssätt till matlagning:
— Till hälften följer jag det här. Folk borde äta mycket mer baljväxter och lära sig det man gör i Italien med lins- och broccolirätter. I Sverige ställer vi fram lite gurka och tomat och lite isbergssallad, det är klart det inte blir så stor del av vår kost, säger Blom och fortsätter:
— Vi kan minska på köttet men inte på fisken och inte på osten. Det blir svårt att laga god mat och man ska gå ner fullt så här mycket.
Hans rekommendation är tydlig: svenskarna bör hämta inspiration från kontinentala matlagningstekniker och lära sig tillaga näringsrika vegetabiliska rätter på ett sätt som bevarar både smak och glädje.
Landsbygdsministern kritisk
Även landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) har reagerat kraftfullt på rapporten:
"Många medier sprider idag en rapport som bland annat uppmanar till extremt låg konsumtion av kött som det mest hälsosamma och miljösmarta. Studien utgår helt och hållet från ett uppifrån-och-ner perspektiv som inte tar hänsyn till olika länders förmåga att producera olika typer av mat”, betonar han och fortsätter:
”I Sverige har vi mycket goda förutsättningar att hållbart producera kött – men sämre, för att inte säga usla, för nötter – att det också speglas i vår kosthållning är bara naturligt. Jag kommer fortsätta äta svenskt kött och grönsaker utan dåligt samvete”.