MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 21 januari 2025

tisdag 21 januari 2025

Ockrande taxichaufförer vållar problem i Stockholm

publicerad 20 augusti 2024
– av Jan Sundstedt
En resa mellan Arlanda och Stockholms innerstad ska kosta maximalt 800 kronor - men åker man längre kan det snabbt eskalera.

Att åka taxi mellan Arlanda och en Stockholmsförort kan bli en mycket dyr resa och notan riskerar att landa på många tusentals kronor.

– Det finns de som står och gråter i vår reception som har fått betala 5 000–6 000 kronor, säger Pernilla Samuelsson, vd på Taxi Stockholm, som har tröttnat på oseriösa aktörer.

Swedavia, som driver Arlanda flygplats, har tecknat ett avtal med taxibilarna som står på dess parkering och som innebär att det inte får kosta mer än 800 kronor att åka mellan flygplatsen och centrala Stockholm i en vanlig bil med fem säten.

Avtalet och pristaket gäller dock bara mellan Arlanda och centrala Stockholm, och den som istället behöver ta sig utanför innerstaden, exempelvis till Liljeholmen eller Gullmarsplan, kan räkna med att tvingas betala tusentals kronor, rapporterar statskanalen SVT.

Ett annat stort problem påstås vara att oorganiserade taxichaufförer och mer oseriösa taxibolag utformar sina skyltar och logotyper för att likna mer etablerade bolag i syfte att lura kunderna. Ibland står det snarlika namn på skyltarna, exempelvis ”Taxi i Stockholm” istället för ”Taxi Stockholm”, vilket gör att det blir mycket lätt att ta fel om man har bråttom.

– Mer eller mindre ända sedan avregleringen av taxi genomfördes har andra försökt härma oss, eftersom vi är det äldsta bolaget. Vi fyller 125 år i januari. Det är för oss nästan en omöjlighet att stoppa detta, säger Pernilla Samuelsson på Taxi Stockholm, och bekräftar att de hanterar ärenden där arga eller förkrossade kunder vill klaga på eller bestrida att de betalat överpris för sin resa – men utan att ha förstått att de i själva verket åkt med någon annans bilar.

”Använder våra jurister dagligen”

– Vi använder våra jurister dagligen till det här och försöker driva så många ärenden vi kan juridiskt. Men det måste tas ett omtag och en total översyn av hur taxibranschen fungerar, fortsätter hon.

Julia Jackson Vikman berättar för statskanalen om hur hennes bokade resa till Stockholm central kostade 500 kronor – men när hon skulle åka hem kostade resan, som inte var bokad i förväg, plötsligt närmare 900 kronor – trots att det var samma sträcka.

– Det var konstigt, men det visade sig att det inte var Taxi Stockholm utan det var en väldigt lik logga och de hette något liknande, förklarar hon och säger att hon kommer att vara betydligt mer noggrann och försiktig i framtiden.

 

Svenska kriminologer: Ingen koppling mellan invandring och våldsbrott

Invandrarvåldet

publicerad Igår 10:05
– av Jan Sundstedt
"Andelen invandrare förklarar inte våldsbrotten i en kommun", enligt kriminologen Amber Beckley.

– Utifrån vår analys har vi sett att det finns liten till ingen koppling mellan proportionen av invandrare i en kommun och rapporterade våldsbrott, uppger Amber Beckley, docent i kriminologi och lektor vid Örebro universitet.

Studien har genomförts av kriminologer vid fem svenska universitet och man säger sig ha jämfört de 20 kommuner i Sverige som haft störst ökning av våldsbrott under perioden 2000 till 2020 med de 20 kommuner som haft minst negativ utveckling och kontrollerat hur många invandrare som bor i dessa sammanlagt 40 kommuner.

– De mesta våldsbrotten i en kommun kan förklaras av andra faktorer, som hur många som arbetar och utbildning, hävdar Beckley vidare i en intervju med statsradion SR.

Det bör noteras att forskarna bara har tittat på personer som själva invandrat till Sverige och fått svenska uppehållstillstånd eller medborgarskap – inte asylsökande eller barn till invandrare. Just andra generationens invandrare har enligt tidigare studier pekats ut som en grupp med allra störst andel brottsmisstänkta.

Våldsbrotten ökade i alla kommuner

Huvudförfattare till rapporten som uppmärksammats flitigt i etablissemangsmedierna är den kände vänsteraktivistiske kriminologen Jerzy Sarnecki, och Amber Beckley som är delaktig, medger också för Samnytt att våldsbrotten ökat i nästan samtliga av de analyserade kommunerna.

– Nästan alla har ökat. Det var nästan ingen kommun under de här tjugo åren där våldsbrotten minskade.

– Det vi har visat var att andelen invandrare i de kommuner som hade störst ökning av våldsbrott inte var så annorlunda än andelen i de kommuner som hade minst ökning… Andelen invandrare förklarar inte våldsbrotten i en kommun, och den kan inte förklara ökningen i de tjugo kommunerna, slår hon fast.

Exporten av farligt avfall ökar

publicerad 17 januari 2025
– av Sofie Persson

Tullverket stoppade rekordmycket farligt avfall under förra året. Störst var ökningen i Stockholmsområdet.

Över 1 529 ton farligt avfall stoppades från att exporteras från Sverige till länder i Latinamerika, Afrika och Asien under 2024. Det är en markant ökning jämfört med de 627 ton som stoppades 2023 och ett nytt rekord. Den tidigare högstanivån uppmättes 2022 och var 1 043 ton. Avfallsexporten kopplas till organiserad brottslighet och uppskattas generera omkring 6,1 miljarder kronor årligen, enligt polisen.

Vi vet att avfallsexport till utvecklingsländer är en växande inkomstkälla för den organiserade brottsligheten. Därför är jag extra nöjd över att vi under 2024 lyckades stoppa så många exporter av farligt avfall, säger generaltulldirektör Johan Norrman i ett pressmeddelande.

Sexdubblades

Totalt hanterade Tullverket 88 ärenden om olaglig avfallsexport till länder utanför EU, en ökning från 47 ärenden året innan. Den största ökningen skedde i Stockholmsområdet, där mängden avfall mer än sexdubblades jämfört med föregående år.

Den vanligaste typen av avfall som exporteras är fortfarande fordon och fordonsdelar. Av de 88 stoppade exporterna innehöll 71 antingen hela fordon, som bilar, traktorer och lastbilar, eller delar som däck, motorer, växellådor och fälgar.

Få av fallen leder dock till rättsliga följder, enligt Tullverket. Den vanligaste åtgärden är att utfärda exportförbud för sändningar med miljöfarligt avfall, medan allvarliga fall kan leda till böter.

Samtal till Bris ökade under jullovet: ”Vuxna har ett ansvar att agera”

publicerad 17 januari 2025
– av Sofie Persson

Samtalen till Bris ökade under julen jämfört med jullovet året innan. De vanligaste anledningarna till att barn sökte stöd var psykisk ohälsa och familjekonflikter.

För många barn i Sverige är ledigheten från skola och fritidsaktiviteter en svår tid. Många är i behov av stöd från vuxna, vilket inte alltid finns tillgängligt i hemmet.

Vi har länge sett att lov är en extra känslig tid för barn eftersom det kan vara svårt att få stöd på annat sätt. De vuxna som barnet i vanliga fall kanske vänder sig till i skolan eller på fritidsaktiviteten finns inte där under lovet och det ställer högre krav på att vuxna i familjen har möjlighet att vara det stöd som barnet behöver, säger Magnus Jägerskog generalsekreterare på Bris i ett pressmeddelande.

Mellan den 21 december och 6 januari ökade samtalen till Bris med 23 procent jämfört med samma period förra jullovet. Det är den högsta uppmätta siffran någonsin.

Den vanligaste orsaken till kontakten var psykisk ohälsa, vilket 41 procent av samtalen handlade om. Var femte samtal rörde familj och familjekonflikter, medan 15 procent rörde våld, kränkningar och övergrepp.

Barn som har stödbehov eller lever i olika former av utsatthet gör det varje dag, hela året om. Det är viktigt att vi vuxna har med oss det, att vi ser barnen och att vi lyssnar till dem. Här har alla vuxna ett stort ansvar att agera, säger Jägerskog.

Gängledare stärker makt i Sverige – från utlandet

publicerad 17 januari 2025
– av Redaktionen

Gängledaren Rawa Majid, som anses vara ledare för den kriminella organisationen Foxtrot, bedöms återigen stärka sin makt i den svenska gängkriminaliteten. Enligt uppgifter ska vapenkontakter vara en kärnpunkt i maktpositionen.

Majid har bedömts ligga bakom en stor del skjutningar och sprängdåd i Sverige och sedan 2020 är gängledaren internationellt efterlyst för grovt narkotikabrott och förberedelse till mord.

Under oktober 2023 greps han i Iran, men i maj året därpå uppgav den israeliska underrättelsetjänsten att det svenska brottsnätverket Foxtrot och dess ledare Rawa Majid numera arbetar för Iran, något som Bonniertidningen DN rapporterade om med hänvisning till dokument man fått tillgång till.

Nu håller Majid via Foxtrot samtidigt åter på att stärka sin makt i Sverige från utlandet, enligt källor till Schibstedtidningen SvD.

Foxtrot tar mark hela tiden. Vi ser det i signalspaning, i samtalen mellan inblandade och vilka vapen som används, säger källan.

Enligt uppgifter till tidningen ska en av Majids många faktorer för framgång i sin kriminella verksamhet vara kontakter för vapensmuggling från Bosnien till Sverige.