Coronarepressionen

Ny ”pandemilag” ska begränsa svenskarnas rörelsefrihet

Socialminister Lena Hallengren (S) vill ha större möjligheter att begränsa svenskarnas rörelsefrihet.

Den svenska regeringen vill införa en ny lag som ger dem ökade befogenheter att begränsa medborgarnas rörelsefrihet. Man vill bland annat ha mandat att bestämma hur många passagerare det får vara i kollektivtrafiken, hur många människor som får besöka olika butiker samtidigt samt reglera butikernas öppettider.

Att svenskarnas friheter ska inskränkas ytterligare motiveras med att dagens lagstiftning är otillräcklig vid en pandemi och inte tillåter så omfattande repression som regeringen skulle önska.
– Vi behöver hitta ett sätt att snabbt ta fram en lagstiftning där vi kan vidta åtgärder som vi inte kan göra i dag med smittskyddslagen och ordningslagen, säger socialminister Lena Hallengren till neokonservativa Dagens Nyheter.

Hon hävdar vidare att man måste ha ”väldigt stor respekt” när man begränsar människors friheter och verksamheters möjligheter och att det därför kan ta tid innan en lagstiftning är på plats, hon medger också att regeringen vill försvaga svenskarnas grundlagsskyddade friheter men hoppas ändå att den nya lagen är på plats nästa sommar.

– Den här pandemin har bara börjat. Vi är förmodligen inte ens mitt i den, utan vi har fortfarande lång tid kvar innan pandemin är över. Det är pandemi av historiska mått i en kris vi inte skådat tidigare. Vi har behövt hantera så många förändringar och besöksförbud. Vi har helt enkelt inte hunnit med att göra alla delar, hävdar Hallengren vidare.

Nya Dagbladet har dock kunnat rapportera om att det inte alls handlar om en historiskt unik kris utan att många experter pekar på att coronapandemins farlighet ligger på ungefär samma nivå som den vanliga säsongsinfluensan. Det perspektivet lyfts dock varken av Hallengren eller av Dagens Nyheters reporter.

Hallengren pekar vidare på att man redan infört en mängd begränsningar av svenskarnas fri- och rättigheter, som restriktioner på äldreboenden, serveringar, nattklubbar, offentliga tillställningar och sammankomster, men att det inte är nog och att betydligt hårdare repression än så måste till.

Förslaget om en ny mer omfattande pandemilag får också stöd av Moderaterna och deras gruppledare Tobias Billström. Hans största invändning är snarare att det har tagit så lång tid innan en ny lagstiftning börjat diskuteras.

– Beroende på hur det utformas kan det vara rätt i sak, för att reglera folksamlingar på ett mer logiskt sätt. I dag behandlas folkmängder på fotbollsmatch och köpcentrum helt olika, säger Tobias Billström till TT.

 

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!