MP: ”Hat mot kvinnor ska ge högre straff”

publicerad 20 april 2021
- av Isac Boman
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

Miljöpartiet har under lång tid frånsagt sig ansvar för konsekvenserna av den gränslösa invandringspolitik man bedrivit, vilket bland annat sedan länge vedertagits ha föranlett ett mycket stort antal mord och grova våldsbrott på kvinnor i Sverige.

Nu vill partiet samtidigt skärpa straffen under den mycket breda beteckningen ”mäns våld mot kvinnor” och menar bland annat att kvinnor, men inte män, ska omfattas av lagstiftning för hatbrott på samma sätt som invandrargrupper eller sexuella minoriteter görs idag.

De senaste åren har såväl politiker som vänsterliberal massmedia fört fram narrativet om ”mäns våld mot kvinnor” där man argumenterat för att män som grupp har ett kollektivt ansvar och skuld för att vissa män utsätter kvinnor för våld. Även statsministern Stefan Löfven förespråkar denna typ av grupptänk och skriver exempelvis på Facebook att ”särskilt vi män måste markera och säga ifrån” till de män som ”förnedrar, slår och mördar människor”.


Annonser:


Vänsterpolitiska rörelser har länge uttryckt sig mycket hätskt mot kollektivt skuldbeläggande, men trots att det handlar om en mycket liten minoritet av männen som står för våldet menar statsministern att det dock i detta fall är mot alla män som grupp betraktad som skulden ska läggas. Löfven uttrycker det som att ”männen som måste förändras”.

Sedan länge har omfattande undersökningar bekräftat att en mycket betydande del av de uppmärksammade mord, grova våldsbrott och sexuella övergrepp mot kvinnor begåtts av personer med invandrarbakgrund från länder utanför Europa. Varken Stefan Löfven eller Miljöpartiet nämner dock detta faktum och ser inget eget ansvar för den migrationspolitik man bedrivit och som i praktiken föranlett många av de våldsövergrepp mot kvinnor man nu uttrycker sin bestörtning över.

Miljöpartiet går i en debattartikel istället ut och riktar fokus till att kräva hårdare straff för våldshandlingar utförda mot kvinnor samt att kvinnor, ska omfattas av lagstiftningen mot hatbrott på samma sätt som invandrargrupper eller sexuella minoriter görs idag.

Vi vill förändra reglerna för hatbrott så att även brott som begås utifrån hat mot kvinnor ska leda till högre straff”, skriver partiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund samt partiets jämställdhetspolitiska talesperson Annika Hirvonen.

Hur många dessa brott är som begås ”utifrån hat mot kvinnor” framgår inte i debattartikeln, men klart är att Miljöpartiet också kräver att minimistraffen för grov kvinnofridskränkning ska höjas till två års fängelse och innebära ”obligatorisk häktning”. Fotboja ska också kunna utdömas redan vid det första kontaktförbudet.

Män eller pojkar ska inte omfattas av de grupper som kan utsättas för hatbrott enligt debattörerna, som istället uppmanar till att ”destruktiva mansnormer som gör att pojkar växer upp till män som slår” måste brytas – och detta projekt menar man är ”hela samhällets ansvar” som måste påbörjas redan i förskolan.

Enligt BRÅ mördades 25 kvinnor och 99 män förra året. Sveriges manliga befolkning uppgår i nuläget till drygt 5,2 miljoner människor.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.