Miljöpartiet vägrar sätta invandringsgräns

publicerad 30 juni 2020
- av Per Nordin
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin.

Miljöpartiet vägrar sätta en gräns för hur många invandrare Sverige ska ta emot. Man menar att vi har ett solidariskt ansvar att fortsätta med massinvandringen och att de generösa svenska asylreglerna måste finnas kvar även i framtiden.

Socialdemokraterna förhandlar just nu med de borgerliga partierna om en bred uppgörelse om olika frågor kring migrationspolitiken. Detta har förargat Miljöpartiet som överhuvudtaget inte vill se någon uppsatt maximal gräns för hur många invandrare Sverige ska ta in.

– Jag tycker inte att regeringsfrågan är intressant utan det är två saker. Dels hur vi ska klara en värld med 80 miljoner människor på flykt. Om ett land som Sverige politiskt förhandlar om hur många som får fly till vårt land, då kommer alla andra länder att göra det också, säger Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet till SVT.

Hon menar att det är orimligt att prata om volymmål och att sätta upp gränser för hur många invandrare som Sverige ska ta emot. Däremot ställer hon sig positivt till förslaget om att Sverige ska satsa på att ta emot extra många hbtq-flyktingar, alltså personer som säger sig fly från sina hemländer för att de riskerar förföljelser på grund av sin sexuella läggning.

Lövin menar att Sverige måste ta sitt solidariska ansvar för flyktingarna och att den generösa svenska asylrätten är någonting som måste finnas kvar även i framtiden.

– Vi kommer inte att vara med och bidra till en politik som förverkligar att barn skiljs från sina föräldrar. Att vi inte kan ta ett solidariskt ansvar för de flyktingar som inte har någonstans att vända sig. Vi kan inte tumma på asylrätten, säger hon.

Sverige har länge haft bland den mest generösa invandringspolitiken i världen, och särskilt Miljöpartiet har länge arbetat för att öka massinvandringen ytterligare och göra det ännu enklare att komma till Sverige och få uppehållstillstånd.

Enligt uppgifter till media så har Miljöpartiet haft flera krismöten den senaste tiden som handlar om en upprördhet och oro över att Socialdemokraterna säger sig vilja införa en mer restriktiv invandringspolitik, något Miljöpartiet och deras väljarbas är uttalade motståndare till.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.