Missvisande mediebild av migrationen till Europa

publicerad 25 juni 2018
- av Markus Andersson
Migrantströmmarna domineras av unga män som saknar flyktingskäl - men mediebilden är en annan

I ett stort antal artiklar de senaste åren har bilden av migrationsströmmarna till Europa ofta illustrerats av utsatta kvinnor och barn på flykt. I verkligheten är det en kraftig överrepresentation av unga friska män bland de som kommer till Europa.

I rapporteringen i svenska medier om migrationsströmmarna till Europa levereras fortfarande bilden av utsatta kvinnor och barn som representativ för utvecklingen. I verkligheten är de allra flesta som tar sig till Europa över Medelhavet och andra flyktvägar unga friska män som helt saknar flyktingskäl.

En artikel som publicerats idag på Schibstedsägda Omni.se är bara en i raden av de tusentals typiska artiklar som publicerats de senaste åren om migrationsströmmarna till Europa. Artikelbilden visar uteslutande kvinnor och barn sittandes på marken utan några tillhörigheter. Av samma artikeltext om de senaste dagarnas räddningsinsatser av migranter som tagit sig över Medelhavet framgår att inte ens var tjugonde passagerare var barn.

Skärmdump från Omni.se

Den missvisande diskrepansen mellan den illustrerade bilden och verkligheten är ett återkommande tema i svenska medier.

Länge betecknades också migranterna som flyktingar trots att det saknades belägg för denna uppfattning. EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex kunde redan i januari 2016 konstatera att över 60 procent av de asylsökande som kommit till Europa under vad som betecknades som den stora flyktingkrisen i själva verket var ekonomiska migranter som helt saknar flyktingskäl. I april 2017 rapporterade FN:s flyktingorgan UNHCR att mindre än 3% av alla migranter som sökt asyl i Italien hade flyktingskäl.

Att återkommande illustrera migranterna som tomhänta och fattiga ger också en missvisande bild. Av rapporter ifrån organisationer som arbetar mot människosmuggling har framkommit att ett “flyktingpaket” till Europa kan kosta motsvarande närmare 100 000 kronor vilket gör en sådan resa utesluten för de verkligt fattiga människorna i tredje världen.

Allmänhetens uppfattning om migrationsströmmarnas natur är i sin tur avgörande för opinionen och vilken typ av invandring som accepteras till våra länder.

I ett mejlsvar till Nya Dagbladet skriver Markus Gustafsson på Omni att man menar att bilden inte är missvisande.

– Bilden är en nyhetsbild tagen i Tripoli i går och visar några av de migranter som räddats i Medelhavet. Det är förstås nyhetsmässigt mycket relevant att visa nyhetsbilder som dessa. Att bilden dessutom visar de som tillhör de mest utsatta, i detta fall barn, gör inte bilden mindre relevant.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!