Mats Qviberg lämnar Metro

publicerad 24 maj 2017

Nu slänger finansmannen Mats Qviberg in handduken och lämnar tidningsbranschen. Han säljer alla sina aktier i Metro för 1 krona och ber om förlåtelse.

Det var i december förra året som Qviberg köpte 25 procent av nyhetstidningen Realtid för 4 miljoner kronor för att sedan två månader senare även köpa upp Metros nordiska del från Kinnevik för 50 miljoner kronor. Men nu väljer Qviberg att sälja alla aktier rörande Metro för 1 krona till Metros styrelseordförande Christen Ager-Hanssen och skjuter även till 50 miljoner kronor i aktieägarkapital ”för att säkra tidningens fortlevnad” berättar han för Svenska Dagbladet under söndagen. Qviberg säljer även alla sina aktier i Realtid.

Anledningen ska vara att han inte var beredd på den mediala press som han utsatts för. Det drev som uppdagades runt Qviberg började då han svarade på Twitter på frågan om när hans ”sunda värderingar” skulle börja genomsyra Metro och då han svarade ”det tar en stund vi måste börja rensa ut en del stalinister först”.

Senare uppdagades ännu en ”skandal” då Qviberg lät sig intervjuas utav nyhetssajten Nyheter Idag. Eftersom nyhetssajten hade åsikter som inte stämde överens med övriga i mediebranschen fick det många att se rött. En av dem var advokaten Viktor Banke som bestämde sig för att hoppa av arbetet som kolumnist på Metro på grund av intervjun.

TV4 avbröt även sitt samarbete med Metro. Miljöpartisten Tomas Eriksson, som sitter i landskapsstyrelsen i Stockholms läns landsting, ville att Stockholm stad skulle avbryta sitt samarbete med Metro. Senare fick han med håll utav sin kollega Britta Losman, som är gruppledare i Västra Götaland, och ville att Göteborgs stad skulle agera på samma sätt.

Mats Qviberg har på grund av mediedrevet mot honom tagit avstånd från Nyheter Idag, bett om ursäkt för sina uttalanden om ”stalinister” och avgår nu som ägare från Metro och givit bot av sitt agerande genom att skänka 50 miljoner kronor in i aktieägarkapitalet i Metro.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!