TV4 avbryter samarbete med Metro

publicerad 15 maj 2017

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


TV4 har valt att avsluta sitt samarbete med Metros Viralgranskaren. Detta efter att Metros nya ägare Mats Qviberg intervjuades av den SD-anknutna nättidningen Nyheter Idag.

Finansmannen Mats Qviberg, som numera äger gratistidningen Metro, har under den senaste tiden uppmärksammats för sin frispråkighet på Twitter. Bland annat har Qviberg twittrat att han vill “rensa ut en hel del stalinister” från Metros redaktion.

När Qviberg i förra veckan ställde upp på en intervju med Nyheter Idag anklagade han en reporter på Metro för att vara “en typisk stalinist som vi borde bli av med”. Detta ledde till stora reaktioner, och TV4 meddelade under måndagen att man mot bakgrund av Qvibergs uttalanden valt att avbryta sitt samarbete med Metros Viralgranskaren.

“Vi har från TV4 uppskattat Viralgranskarens medverkan, och har ingen kritik att rikta mot redaktionen. Tvärtom. Just nu väljer vi dock att pröva andra sätt att lyfta frågorna kring källkritik och avbryter samarbetet”, skriver TV4 i ett pressmeddelande.

Även politiker har reagerat på Qvibergs uttalanden. Miljöpartiet i Stockholms läns landsting har hotat att dra in Metros avtal med SL.

Om Metro innehållsmässigt utvecklas till en alternativhöger tidning är det inget vi bör dela ut i tunnelbanan, säger Tomas Eriksson, Miljöpartiets gruppledare i Stockholms läns landsting, till Aftonbladet.

Mats Qviberg säger att han är ångerfull efter intervjun med Nyheter Idag, dels för hans uttalanden men också för att han ställde upp på att intervjuas av Nyheter Idag, som han i efterhand beskriver som “högerextrema”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!