Banktoppar avgår efter skandalen kring nedstängningen av Farage

Hotet från bankerna

publicerad 1 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
Nigel Farage
Brexit-politikern Nigel Farage.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


De brittiska storbankerna NatWest och Coutts har den gångna veckan fått se sina respektive verkställande direktörer avgå som en direkt konsekvens av skandalen kring nedstängningen av Brexit-ledaren Nigel Farages bankkonto.

Bland annat framgår att Coutts i samband med nedstängningen även läckt felaktig information till den brittiska statskanalen BBC i vad som synes utgöra ett grovt brott mot banksekretessen.

Bakgrunden är skandalen kring banken Coutts plötsliga nedstängning av den brittiske politikern Nigel Farages bankonto, inklusive att Coutts i hemlighet läckt felaktig information till BBC.

Den förste att lämna var NatWest vd Alison Rose, som efter påtryckningar lämnade sin post i mitten på förra veckan. Rose har kritiserats för att vara källan till en osann BBC-rapportering om Nigel Farages uteslutning hos banken Coutts, ett dotterbolag till NatWest Group. Även Coutts vd Peter Flavel lämnar sin post med omedelbar verkan.

“Allvarligt felaktigt omdöme”

Tillkännagivandet av avgången kom bara några timmar efter att NatWests styrelse meddelat att man har fullt förtroende för Alison Rose och att hon även fortsättningsvis kommer att leda banken. Hon har i efterspelet av sin avgång erkänt att hennes samtal med BBC om Nigel Farage var ett utslag av “allvarligt felaktigt omdöme”.

“Styrelsen och Alison Rose har i samförstånd kommit överens om att hon kommer att avgå som VD för NatWest Group“, skriver NatWest Groups ordförande Sir Howard Davies i ett meddelande.

Nästa offer för Farage-gate blev Peter Flavel, Vd för omtalade Coutts den bank där historien tog sin början i och med Peter Flavels beslut att på felaktiga och förmodat lagvidriga grunder slänga ut Nigel Farage från banken.

Peter Flavel har varit under hårt tryck att lämna sin post – och mindre än 48 timmar efter Alison Rose avsked blev det också så. Flavel blev uppmanad att lämna sin post av NatWests tillförordnade verkställande direktör Paul Thwaite.

“I hanteringen av Farages fall har vi inte levt upp till bankens höga krav på personlig service. Som VD för Coutts är det rätt att jag bär det yttersta ansvaret för detta, vilket är anledningen till att jag avgår”, skriver Flavel i samband med sin avskedsansökan.

Jag anser att detta är rätt beslut för Coutts och koncernen i stort, i samförstånd och med omedelbar verkan, kommenterade Paul Thwaite avskedet i ett uttalande från NatWest.

Ett flertal betraktare samt analytiker inom ett antal olika branscher, inom inte minst finanssektorn, höjer nu tonläget och menar att flera högt uppsatta personer inom de berörda bankerna bör ta sitt ansvar och avgå.

BBC ber om ursäkt

Nigel Farage har också begärt en ursäkt från BBC, vilket han efter viss senfärdighet också erhållit, enligt en intervju med nyhetskanalen GBNews.

Samtidigt som många nu hyllar Nigel Farage för att ta kamp mot bankernas godtyckliga avstängningar av privatpersoner och företag, finns det även de som uttrycker kritik för att han själv inte tidigare tagit parti för aktivister och politiker som råkat ut för samma behandling.

Bara en påminnelse om att ingen av er – inklusive Nigel – brydde sig ett skit om alla de individer, företag och välgörenhetsorganisationer som förlorade sina konton INNAN detta för att de hade fel åsikt. Särskilt oberoende journalister som straffades för att ha rapporterat om fel sanning” skriver bland annat signaturen @bigolbearthejammydodger6527 på Youtube.

Huvudpersonen i dramat, Nigel Farage, klargör i en intervju med The Independent att han överväger att stämma NatWest – och även BBC. Brexit-ledaren konstaterade att det skulle vara “svårt” att stämma BBC men att han överväger “alla alternativ” mot NatWest.

Det är inte lätt att stämma BBC, men jag överväger alla tänkbara alternativ för vad jag ska göra härnäst, inklusive rättsliga åtgärder, mot NatWest. Det som sades om mig i rapporten var ohederligt och ärekränkande, säger Farage.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!