Inrikes

Många JO-anmälningar mot knäböjande polis

Lisa Simonsson knäböjer för BLM-demonstranter.

Efter att en poliskvinna knäböjt under en Black Lives Matter-demonstration i Stockholm förra veckan har mängder med anmälningar inkommit mot Polismyndigheten.

Polisen, som heter Lisa Simonsson, ska enligt uppgift vara nyexaminerad från Södertörns högskola. Under den uppmärksammade demonstrationen frångick hon sin order som var att upplösa demonstrationen. Istället anslöt hon sig till demonstranterna genom att knäböja för demonstranterna och hålla upp en skylt med ett av demonstranternas politiska slagord ”Vit tystnad är våld”. Efter att ha fortsatt med att skandera omfamnade hon därefter vänsteraktivisterna gråtandes.
I efterdyningarna av Simonsons agerande har Riksdagens ombudsman (JO) mottagit ett 50-tal anmälningar gällande hennes knäböjande, rapporterar Samhällsnytt. Även sju anmälningar som ifrågasätter tillståndet för demonstrationen har inkommit.

I sociala medier har många försvarat Simonsson genom att hävda att hon avstyrde en potentiellt farlig situation genom sitt agerande. Nytt filmmaterial från händelsen visar dock att situationen inte var särskilt hotfull och att Simonsson heller aldrig sökte kontakt med sina kollegor som var i närheten för att de skulle komma till undsättning.

 

Därtill hävdar många att den politiska skylten med budskap från den våldsbejakande rörelsen varit ytterst överflödig.

 

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!