Lööf, Sahlin och Westerberg prisas för “övertygelse om allas lika värde”

Vänsterextremismen i Sverige

publicerad 1 december 2022
- av Markus Andersson
Partiledarprofilerna tar emot sina utmärkelser.

Centerpartiets Annie Lööf, Liberalernas Bengt Westerberg och Socialdemokraternas Mona Sahlin prisas av den så kallade 5i12-rörelsen. Motiveringen för priset till de tre partiledarprofilerna, som profilerat sig som förespråkare för massinvandringspolitiken är att de ”under lång tid visat mod och civilkurage i sitt opinionsbildande politiska arbete mot främlingsfientlighet och rasism”.

5i12-rörelsen är en organisation som enligt egen beskrivning arbetar för “allas lika värde” samt mot ”främlingsfientlighet och rasism” i olika former. Organisationen grundades 1988 i Härnösand och en av initiativtagarna var den då 17-åriga Sara Vestin. Namnet åsyftar att det är sent – men inte för sent för politisk förändring.

1989 mördades Sara Vestin och Sylvia Hoek av en eritreansk invandrare. Efter dubbelmordet tog Vestins far Stig Wallin över rollen som ordförande för organisationen och prisades sedermera med utmärkelser som ”Årets vänligaste svensk” och ”Humanpriset”. Han blev också den första ordföranden i lobbyorganisationen ”Centrum mot Rasism”.

De har i 5i12-rörelsens anda stått fast i sin tydliga övertygelse om människors lika värde, trots utsatthet, hat och hot. Genom sina ledande positioner och personliga ställningstaganden i respektive parti har de väckt stor respekt och också påverkat många andra på olika nivåer i samhället”, står det vidare att läsa i 5i12-rörelsens motivering.

På sociala medier kommenterar Lööf att hon är hedrad över att ha blivit tilldelad priset– och lovar att under hela sitt liv fortsätta bekämpa vad hon menar är ”främlingsfientlighet och rasism”.

Det är vår plikt att visa att vi inte vill ha ett samhälle där rasismen växer sig fast. Dessa krafter får inte slå rot i vår liberala demokrati. Främlingsfientlighet och rasism har inget att göra i mitt Sverige. Under hela mitt liv och i mitt partiledarskap har jag stått upp för de här värderingarna. Det kommer jag fortsätta göra även framåt. Jag ser fram emot att fortsätta arbeta tillsammans med de många krafter i samhället som mobiliserar för anständighet, hopp och framtidstro”, skriver hon på Facebook.

Tre dagar innan det beslutades att de tre politikerna skulle få årets pris lanserade 5i12-rörelsen ett ”upprop” där man menade att valresultatet 2022 ”innebär en motgång för många som arbetar för mänskliga rättigheter och demokrati” med åsyftande på Sverigedemokraternas samarbete med regeringspartierna.

Utvecklingen i Sverige följer nu utvecklingen i övriga Europa. Främlingsfientliga partier och grupperingar får ostört sätta den politiska dagordningen och får ett ökat inflytande över flera politikområden i ett allt kyligare samhällsklimat”, skriver man.

Gruppen menar vidare att den nya regeringen bland annat hotar asylrätten, urholkar rättigheterna i barnkonventionen, vill avskaffa permanenta uppehållstillstånd och försvåra rätten till familjeåterföreningar. Man beskriver det hela som ”ett humanistiskt och medmänskligt nederlag” där ”solidaritet, sammanhållning och medmänsklighet ersätts av ökade motsättningar, social oro och våld”.

I vad man menar är ett svar på regeringens politik uppmanas allmänhet och organisationer, som på olika sätt engagerar sig för att bibehålla invandringspolitiken i sin nuvarande form, att ansluta sig till ”en mäktig manifestation för mänskliga rättigheter och demokrati”.

Bengt Westerberg
Tidigare partiledare för Folkpartiet (numer Liberalerna) mellan 1983-1995 och socialminister i Carl Bildts borgerliga regering.
Westerberg som i många år har engagerat sig för att bekämpa ”främlingsfientlighet” och göra Sverige mer mångkulturellt, lät inför valet 2022 meddela att han inte kommer att rösta på sitt gamla parti – utan istället på Centerpartiet. Orsaken som angavs var att han inte ville se att Sverigedemokraterna fick inflytande.

Mona Sahlin
Socialdemokraternas tidigare partiledare mellan 2007 och 2011 samt en rad andra ministerposter mellan 1990 och 2006.
Sahlin var under sin tid i riksdagen en av de mest profilerade motståndarna till Sverigedemokraterna och har på olika sätt profilerat sig i kampen mot ”rasism” – bland annat som regeringens "nationella samordnare mot våldsbejakande extremism".

Annie Lööf
Nuvarande partiledare för Centerpartiet och tidigare näringslivsminister i regeringen Reinfeldt. Precis som Sahlin har Lööf gjort sig känd som motståndare till Sverigedemokraterna och nationalism i allmänhet. Hon har själv konsekvent också lobbat för en närmast gränslös invandringspolitik.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!