“Tidningen Syres smutskastning ett nytt lågvattenmärke för svensk journalistik”

Vänsterextremismen i Sverige

Vi hoppas och tror att många kan se igenom den matta av smuts som tidningen Syres Expo-medarbetare försöker lägga runt vårt legitima arbete för yttrandefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Det skriver partiet MoDs ordförande Andreas Sidkvist.

publicerad 18 maj 2023
Andreas Sidkvist, ordförande för partiet MoD. Th.bakgrund Daniel Vergara, skribent på vänsterextrema Expo och tidningen Syre.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

För två veckor sedan blev jag porträtterad som en “konspirationist” och “putinanhängare” som umgås med “högerextremister” i en artikel i Syre. Artikeln skrevs i samband med att jag blivit invald i styrelsen för konkurrerande tidningen MiljömagasinetPartiet MoD som jag är ordförande för målades i samma artikel upp som ett “konspirationistiskt”, “klimatförnekande” parti.

Ordet “högerextrem” används 23 gånger i artikeln, “konspiration/ist” används 12 gånger, “klimatförneka/nde/re” används fem gånger, “Kreml” används fyra gånger.

Om vi istället för att använda skuldbeläggning genom skeva associationskopplingar och genom repetering av fula ord som Expo- och numera Syre-anställda Daniel Vergara ägnar sig åt, tittar på vad jag och MoD faktiskt står för, så framkommer en annan bild.

MoD enar människor från höger till vänster som står upp för mänskliga rättigheter, demokrati, yttrandefrihet och fred. Vi startade under årets mörkaste dag den 21 december 2021 av läkare, advokater och avhoppade politiker från fem partier som var (och fortfarande är) allvarligt oroade över den totalitära utvecklingen i Sverige och världen. Statsminister Magdalena Andersson hade ett par veckor tidigare på en presskonferens utlyst kramförbud mot alla som kunde misstänkas vara ovaccinerade. Ovetenskapliga och diskriminerande vaccinpass hade införts i Sverige. Pass som skilde de ovaccinerade från de som påstods vara skyddade genom de så kallade covidvaccinen. Att covidvaccinen inte hindrade smittspridning och att den som var vaccinerad påstods ha ett skydd spelade ingen roll under denna mörka tid. De “ovaccinerade” skulle ändå hållas utanför samhällsgemenskapen och det argumenterades för att de “ovaccinerade” borde få betala sin vård själv eller betala sin egna begravningar.

MoDs politik bestäms av våra medlemmar och vi har hittills fått in ett par hundra motioner som medlemmar kan rösta på. Vi har ingen klimatpolitik ännu då inga motioner som fått tillräckligt stöd har inkommit i denna fråga, men bland MoDs medlemmar finns både klimatalarmister som tror att det är kört och de som menar att hotet från klimatförändringarna är uppförstorat. Som nystartat parti har MoD dock ännu inte någon klimatpolitik att presentera, och inte heller har MoD någon politik gällande Ryssland eller för den delen gällande Kreml. Det vi är eniga om hittills är att Sverige ska hålla oss utanför Nato och militäralliansens förödande krig, där kriget i Ukraina är det senaste kriget som understöds av USA och Nato. Vi tror att fredsförhandlingar är den enda humana vägen framåt och har argumenterat för detta.

Vi deltar i forum och sammanhang där vi kan prata om våra frågor. Senast deltog vi i en demonstration med kommunister och andra motståndare till Nato-övningen Aurora 23 i Göteborg. På Svenska bok- och mediemässan i Stockholm deltog vi för att berätta om MoDs viktigaste frågor, covidvaccinskandalen, fred, yttrandefrihet och behovet av mer demokrati. Undertecknad deltog även i ett seminarium om censuren på sociala medier samt argumenterade för mångkultur mot en författare som var kritisk till detta.

Min partikollega Stefan Torssell som beskrivs som “högerextrem” av Syre, betraktar sig själv som borgerlig vänster men inte marxist. Han hör hemma ideologiskt hos centern på 70-talet. De kallades då för Åsa-Nisse-marxister. Vart han står i Nato-frågan och gällande MoDs hjärtefråga yttrandefrihet kan den som vill höra göra i vårt samtal här. Med i partistyrelsen och som medgrundare av partiet har vi även tidigare ordföranden i Vänsterpartiet i Årsta, Martin Lööf som intervjuades här i Flamman. En av partiets medgrundare och tidigare vice ordförande är före detta miljöpartisten i 40 år, Eva Théen Johansson. Här intervjuas hon i podden Nedkavlat av undertecknad. En annan av partiets frontpersoner är MoDs populära vice ordförande och förstanamn på riksdagsvalsedeln Cecilia Strandevall. Hon var tidigare förtroendevald i Centerpartiet. Cecilia har nått hundratusentals svenskar genom sin YouTube-kanal där hon bland annat ställde kritiska frågor till Folkhälsomyndigheten. Med i styrelsen har vi även flygledaren Liselotte Dalén som varit förtroendevald för Sverigedemokraterna i Söderköping. Vi har även styrelsemedlemmar som tidigare röstat på Socialdemokraterna samt personer som varit aktiva i Occupy-rörelsen. Själv har jag i min ungdom varit med i Ung vänster och senare en kort period i Miljöpartiet.

Vi ser den stora bredden inom partiet som en styrka och tillgång. För att hålla ihop och vara föredömen inom politiken arrangerar vi även populära utbildningar i ickevåldskommunikation för att våra aktiva medlemmar ska bli duktiga på att kommunicera på ett sätt som skapar förståelse för sig själva, varandra och våra meningsmotståndares behov, känslor och önskemål. Det är grunden för en fredlig kommunikation och i längden en fredlig samhällsutveckling såsom jag och flera med mig ser det.

Vi har skrivit en handfull debattartiklar om covidvaccinskandalenlagen om utlandsspioneri och om kriget i Ukraina. Debattartikeln om covidvaccinskandalen skrevs tillsammans med Läkaruppropet och Sjuksköterskeuppropet och artikeln och uppropet för fredssamtal mellan USA och Ryssland gällande kriget i Ukraina har skrivits under av andra demokratiska partier som Enhet och fredsaktivister från svenska fredsrörelsen. Vi har även skickat ut en handfull pressmeddelanden och deltagit på, eller arrangerat ett tiotal demonstrationer för covidvaccinskadadefredyttrandefrihet och mot vaccinpass och mot krav på covidvaccinering i Österrike.

De flesta av våra debattartiklar, pressmeddelanden eller information om våra aktiviteter har publicerats av medier som inte tillhör de etablerade. Etablerade medier har i regel varit helt ointresserade av våra argument eller ståndpunkter. Istället har de aktivt arbetat för att framställa mitt eller partiets engagemang för mänskliga rättigheter och demokrati som suspekt genom att använda ord som “högerextremistiskt” eller “konspirationistiskt”, vilket AftonbladetDN och nu senast Syres artiklar visar. Efter Aftonbladets uthängning av mig som en av hjärnorna i den svenska antivaccin-rörelsen  fick jag vända mig till Epoch Times för att få mitt svar publicerat om varför jag tagit initiativ till kampanjen Kavla ner – en mänsklig rättighet.

En anledning till att det svenska medielandskapet behöver breddas är just att etablerade medier aktivt och systematiskt motarbetar i princip alla som varit kritiska till ovetenskapliga restriktioner, vaccinpass, mer eller mindre tvingande “vaccinering” mot covid och den utbredda censuren av läkare, forskare och experter med andra uppfattningar än vaccinlobbyistfinansierade WHO. Samma metoder används nu för att tysta kritiska röster mot Nato eller för att smutskasta oss som tror mer på fredssamtal istället för fler vapen till kriget i Ukraina. Tillmälen som “putinist” och “Kremlpropagandist” används nu istället för att debattera sakfrågan. Denna utveckling med smutskastning istället för debatt är ett hot mot demokratin.

En öppen och saklig debatt är en hörnsten för att människor ska kunna bilda sig en egen uppfattning om olika frågor.

Expo-medarbetaren Daniel Vergaras smutskastningsartikel, “Konspirationist försöker ta över Miljömagasinet” är ett nytt lågvattenmärke för svensk journalistik. Vi hoppas och tror att många kan se igenom den matta av smuts som läggs runt vårt legitima arbete för yttrandefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Vi tar gärna en debatt med Expo eller Syres företrädare, eller med andra som ogillar våra åsikter. Vi accepterar dock inte att bli smutskastade på detta sätt och vi kommer därför att göra en anmälan till Medieombudsmannen. Om vi bedömer att det finns rättslig grund kommer vi även att ta upp de allvarligaste påståendena för prövning i en rättegång.

 

Andreas Sidkvist, ordförande MoD, styrelsemedlem Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!