Felaktiga uppgifter i tidningen Syre

publicerad 2 november 2022
- av Isac Boman

Tidningen Syre, som beskriver sig som ”frihetligt grön”, lät nyligen publicera en artikel med direkta felaktigheter och falska epitet om Nya Dagbladet.

Bland annat går man ut med oriktiga uppgifter om att NyD ägnat sig åt stöld av artiklar från tidningen Miljömagasinet, medan det i realiteten handlat om ett skriftligt överenskommet artikelutbyte mellan redaktionerna som pågick under fem års tid.

Artikeln är skriven av Daniel Vergara, profilerad aktivist på den vänsterextrema underrättelsegruppen Expo.

Tidningen Syre lät nyligen publicera en artikel där man riktar mycket grova anklagelser mot Nya Dagbladet. Upprinnelsen ska vara att NyD låtit publicera en insändare från Miljöpartiets studentförbund Gröna Studenter i samband med valrörelsen. I Syres artikel, skriven av den profilerade vänsterextremisten och Expo-medarbetaren Daniel Vergara, speglas detta som omoraliskt – och föranleder denne att rikta hätska tillmälen mot NyD och även att sprida falsk information.

Syre kan även visa att Nya Dagbladet i flera år publicerade texter från Miljömagasinet mot deras vilja”, påstår aktivisten.

Att något samarbete existerat är något som Peter Eller, ställföreträdande ansvarig utgivare på Miljömagasinet dementerar. Han säger till Syre att Nya Dagbladet försökt vinna legitimitet genom att helt enkelt stjäla deras artiklar”, skrivs det vidare i artikeln.

Vänsterextremisten är i dagsläget signerad med hela 29 artiklar på tidningen – artiklar som nästan uteslutande går under teman som ”rasism”, ”antisemitism”, ”högerextremism”, ”konspirationism”, ”Trumpism” och ”pronazism”.

Redaktionellt utbyte

Nya Dagbladet hade mellan 2013 och 2018 ett redaktionellt utbyte där artiklar från NyD publicerades i Miljömagasinets pappersupplaga, medan NyD återpublicerade artiklar ifrån Miljömagasinet på nyadagbladet.se efter en uppgörelse med dåvarande redaktionssekreterare Benita Eklund, numera redaktionschef på tidningen Syre.

Roligt att ni vill återpublicera! Skriv bara tidigare publicerat i Miljömagasinet“, skrev Eklund som en del av överenskommelsen i ett mejl daterat till 5/11 2012. I gengäld publicerade NyD även en omfattande annonskampanj för Miljömagasinets räkning i syfte att värva prenumeranter.

Uppgifterna som sprids av aktivisten via Syres plattform är med andra ord helt och hållet falska.

Det sätt som Syre spridit direkta felaktigheter och falska epitet om NyD är djupt pinsamt och rättsligt gränsande till förtal. Det är oseriöst och anmärkningsvärt att man har ett redaktionellt samarbete med denna typ av aktivister, kommenterar Nya Dagbladets chefredaktör Markus Andersson som betonar att man förväntar sig en offentlig ursäkt för den desinformation man spridit.

Nya Dagbladet har kontaktat tidningen Syres och Miljömagasinets redaktion.

 


Fakta: Expo

Underrättelsegruppen kring stiftelsen och tidskriften Expo, som utkom första gången hösten 1995, har sina rötter i den våldsbejakande vänsterextrema miljön, av Säkerhetspolisen benämnd som den ”autonoma rörelsen”.

Verksamheten beskriver man själv som kretsande kring ”antirasism” och att “bekämpa hat”. Samtidigt har Expo tagit ställning bland annat för den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM och ägnar sig framförallt åt att uppvigla mot vad man ser som sina politiska motståndare. Liksom BLM har Expo även understötts finansiellt av valutaspekulanten och globalisten George Soros ökända organisation ”Open Society Foundations”.

Sedan starten har man haft en nära relation till den amerikanska högerextrema judisk makt-organisationen ADL som grundades 1913 i protest mot lynchningen av den dömde pedofilen Leo Frank som våldtog och mördade en 13-årig flicka i Georgia, USA. ADL och Expo har gemensamt att man kräver en särställning för judar gentemot andra folkgrupper och delar även den särskilt fientliga inställningen till likvärdiga etniska rättigheter för europeiska folkgrupper.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!