MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Hit går föreningsmiljonerna för läxhjälp

publicerad 14 maj 2021
- av Isac Boman
läxhjälp

Varje år beviljas miljoner i statsbidrag för läxhjälp till olika föreningar. I praktiken går en mycket stor stor andel av bidragen till etniskt betonade organisationer för folkgrupper från Afrika.

Pengar är villkorade bland annat med att föreningarna ska omfatta “demokratins idéer” och “alla människors lika värde”. I praktiken går merparten av pengarna till organisationer med afrikansk och annan utomeuropeisk etnisk inriktning.

Afrikanska dansföreningen, Afrikanska hjälpföreningen, Afghanska kulturföreningen i Borås, Nacka Somaliska, Somalisk fred och utvecklingsförening, Somaliska förening Ileys är ett fåtal nämnda av de föreningar som beviljats hundratusentals kronor av det statliga bidraget för läxhjälp, vars totala budet ligger på 60 miljoner kronor.

Bidraget ska gå till kostnader för hjälp med läxor och annat skolarbete. Det innebär hjälp med läxor och annat skolarbete utanför ordinarie undervisningstid.” skriver Skolverket på sin hemsida att statsbidraget för läxhjälp skall användas till.

I praktiken kan kostnaderna kan exempelvis gå till, administration, samordning av verksamheten, lokalkostnader, teknisk utrustning, utbildningsmaterial och mellanmål.

För att beviljas statsbidraget uppges det krävas bland annat att organisationen inte har något vinstsyfte och att man respekterar “demokratins idéer”, “alla människors lika värde”, “jämställdhet” och liknande socialdemokratiskt betonade värden.

Se hela listan för de beviljade bidragen här.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend