Förundersökningen gällande bedrägeri mot Jörgen Hellman (S) läggs ner. Särskilda åklagarkammaren menar att lagen vid tillfället, som nu ändrats, inte var tillräckligt tydlig för att betrakta Hellmans gärningar som brott.
Det var i juni som det kom fram att skatteutskottets ordförande Jörgen Hellman (S) har fått 700 000 kronor i ersättning sedan 2015. Ledamöter som bor mer än 50 kilometer från riksdagen har nämligen rätt till ersättning för resor av staten. Under ett avsnitt av Uppdrag Granskning tittade man närmare på flera politikers bostäder och Hellmans bostad, som han uppgett låg i Vänersborg, såg allt annat än beboelig ut. Bostaden hade bland annat trasiga fönster och saknade godkänt avlopp.
En timme efter att Uppdrag Granskning besökt stugan i Vänersborg ändrade ledamoten sin folkbokföringsadress och dagen efter meddelade han att han avsagt sig sina uppdrag, något som Nya Dagbladet rapporterade om.
Hellman menade att han inte tagit emot någon ersättning som han inte hade rätt till, men Riksdagsförvaltningen uppgav att man skulle utreda händelsen. Strax därefter inledde Särskilda kammaråklagaren en förundersökning gällande bedrägeri mot Hellman.
Nu meddelar man att förundersökningen läggs ner, rapporterar skattefinansierande SR. Chefsåklagare Per Nichols menar att bevisläget är för svårt bland annat på grund av att lagstiftningen inte var tillräckligt tydlig när Hellman fått ersättningen.
– I korta ordalag är det så att den här handlingen, eller misstänkta gärningen, är helt enkelt med den lagstiftning som gällde vid det här tillfället inte att betrakta som ett brott, för lagstiftningen var då inte tillräckligt tydlig, säger Nichols.
Lagen ändrades första juni i år och nu framgår det klart och tydligt att en riksdagsledamot har sitt tjänsteställe där denne är folkbokförd, under förutsättning att det där finns en bostad som är inrättad som permanent boende.