Försvarsmakten lobbar för att Sverige inte ska skriva under kärnvapenförbud

publicerad 29 april 2019
- av Alexander Almqvist
ÖB Micael Bydén.

Sveriges överbefälhavare Micael Bydén uppmanar regeringen att inte skriva under FN-konventionen om förbud av kärnvapen.

Debatten om huruvida Sverige ska ratificera FN-konventionen om ett förbud av kärnvapen pågår för fullt. Nu sällar sig Försvarsmakten och Sveriges överbefälhavare Micael Bydén till sidan som inte vill se ett kärnvapenförbud, då detta påstås förvärra Sveriges samarbete med partnerländer, även fast Bydén konstaterar att ”världen vore bättre utan kärnvapen”.

– Min roll och Försvarsmaktens uppdrag är att enskilt och tillsammans med andra försvara Sverige och främja vår säkerhet. En svensk underskrift riskerar få stora konsekvenser för försvaret av Sverige och hur Försvarsmakten löser sitt uppdrag. Samarbetet med våra partnerländer är en del av den svenska försvarsförmågan, säger Micael Bydén.

För lite drygt två år sedan röstade 122 länder, däribland Sverige, för FN:s konvention om ett förbud av kärnvapen. För att konventionen ska träda i kraft krävs att minst 50 länder ratificerar konventionen.

Regeringens kärnvapenkritiska hållning har kritiserats av ledarsidorna till bland annat Dagens Nyheter och Expressen. Kärnvapenmakten USA har också varit kritiska till regeringens hållning och hotat att inte förnya sina samarbetsavtal med Sverige om man skulle skriva under kärnvapenförbudet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.