Centerpartiet vill förkorta sommarlovet

publicerad 22 augusti 2023
- av Isac Boman
C-ledaren Muharrem Demirok menar att många barn behöver mer tid i skolan.

Ett traditionellt läsår i den svenska grundskolan börjar i augusti och avslutas i juni och sträcker sig över 190 skoldagar. Nu har Centerpartiets partistyrelse lagt fram ett förslag om att förlänga läsåret med ytterligare två veckor – genom att samtidigt korta sommarlovet.

Enligt Centerpartiets partiledare, Muharrem Demirok, finns det flera fördelar med en sådan förändring.

– Att få mer pedagogisk verksamhet för barnen, att se till att de elever som har det svårt får en möjlighet att kunna förbättra sina resultat.

När han fick frågan av statliga SR om hur eleverna skulle reagera på kortare sommarlov, medgav Demirok att många kanske inte skulle vara helt nöjda med förslaget.

– Ja, men det är klart att visst känner man sig som Grinchen på julafton när man lägger fram ett sådant här förslag. Jag förstår om en del kommer att reagera över att vi föreslår att korta delar av sommarlovet. Men vi måste fokusera på kunskapsnivå och att få en jämlik skola i hela Sverige. Då krävs att vi också vågar lyfta sker.

Det beräknas vidare att genomförandet av förslaget skulle kosta cirka fem miljarder kronor, baserat på en utvärdering utförd av riksdagens utredningstjänst på Centerpartiets begäran. Man måste dock sätta detta i relation till de pengar som redan spenderas på extra fritidsverksamheter, lovskolor och sommarlovsaktiviteter, påpekar C-ledaren.

Centerpartiet genomför för närvarande en granskning av sin utbildningspolitik inför partistämman i slutet av september, och detta förslag är bara ett bland många som övervägs. Demirok betonade dock att det är viktigt att satsa mer på skolan generellt och att skolan också behöver fler ”vuxna och lärare”.

Noterbart är att Centerpartiet inte är det första partiet som har föreslagit en förändring av skolans sommarlov. Flera andra partier har tidigare föreslagit att introducera ett system med tre terminer. Än så länge har dock ingen större förändring gjorts på detta område.

Lärarfacket är dock kritiska till förslaget och dess ordförande Åsa Fahlén menar att den svenska skolan först och främst lider av en resursbrist som måste åtgärdas.

Två veckors mer undervisningstid är ett lösryckt förslag som inte kommer göra skillnad när vi lärare först och främst behöver resurser, stöd och en skälig arbetsmiljö under ordinarie läsår. Dessutom ligger vi i linje med övriga nordiska länder i undervisningstid”, skriver hon i ett mejl till TT.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!