Brås larmrapport: Barn en del av gängkriminellas taktik

Ökade otryggheten

publicerad 7 november 2023
- av Jan Sundstedt
Arkivbild från Kallhäll i augusti 2022, då ännu en skjutning ägt rum.

Barn och ungdomar är både offer och förövare i de kriminella nätverkens affärsmodell, enligt en ny rapport från Brå som larmar om en mörk situation. Barn så unga som tolv år rekryteras till kriminella nätverk av barn som bara är några år äldre.

I onsdags förra veckan släppte Brottsförebyggande rådet (Brå) en färsk rapport om hur barn och ungdomar rekryteras till kriminella nätverk.

Mest exponerade är barn som redan begått mindre allvarliga brott och förseelser. Andra särskilt utsatta är unga som vistas utomhus i kriminellt belastade områden eller känner någon i nätverken.

Särskilt dystert och iögonfallande är det faktum att det i många fall är barn som rekryterar barn. Ungdomar mellan 15 och 20 år kan rekrytera personer som är så unga som 12 år, enligt rapporten.

Billig arbetskraft

De rekryterade barnen används främst för att lagra, transportera och sälja narkotika. Efter ett tag kan de även få andra uppdrag, som att hjälpa till med bedrägerier, transportera vapen eller i värsta fall utföra våldshandlingar.

Yngre barn är en billig arbetskraft för gängen då de utför farliga jobb med hög risk för upptäckt och därmed bidrar till tillväxten av kriminella gäng.

Man kan betala barn mindre än äldre. Man kan också få dem att ta på sig andra risker. Det är lättare att manipulera barn, säger Katharina Tollin, projektledare för studien.

När barn och unga väl sugits in i gängkriminalitet är det ofta svårt för dem att lämna den kriminella banan.

Nätverken består av flera åldersskikt och åldersskikten högre upp är beroende av att pengarna kommer in nerifrån. För att de som befinner sig i de nedre skikten ska kunna ta ett steg uppåt behöver de rekrytera egna springpojkar som de kan använda sig av för att själva tjäna mer pengar.

Chattappar och sociala medier

Rapporten understryker att sociala medier och chattappar blivit allt viktigare för nätverkens rekrytering vid sidan av de ungas fysiska omgivning. Den digitala räckvidden gör det möjligt för gängen att nå ut till unga människor utanför deras egna lokala räckvidd.

– Genom att vara närvarande på sociala medier kan de också sprida sina budskap och visa upp sin livsstil för fler människor, säger Katharina Tollin.

En lösning som presenteras i rapporten för att hjälpa barn att lämna de kriminella nätverken är så kallade “tidsfönster”, vilket syftar på tillfällen då det är lättare för barn att lämna den kriminella banan. Exempel på sådana fönster är när deras äldre, så kallade förebilder, åker fast, lämnar landet eller helt enkelt dör.

Det finns en möjlighet att smyga ut, att få hjälp att lämna. Myndigheterna måste dra nytta av den här typen av tidsfönster och ha samarbetsstrukturer på plats, för det här måste ske ganska snabbt, avslutar Katharina Tollin.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!