Astra Zeneca-profil blir chef för Läkemedelsverket

publicerad 22 mars 2021
Läkemedelsverkets nye generaldirektör Björn Eriksson.

Idag tillträder Björn Eriksson som generaldirektör för Läkemedelsverket. Han har en bakgrund som chef för Skånes universitetssjukhus och som regiondirektör för Region Jämtland Härjedalen men har också arbetat med läkemedelsutveckling på det kontroversiella läkemedelsbolaget Astra Zeneca.

Eriksson kommer närmast från en anställning som sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

– Jag är glad att Björn Eriksson har tackat ja till detta viktiga uppdrag. Björns gedigna meriter och erfarenheter inom hälso- och sjukvården gör honom väl rustad att axla uppdraget som Läkemedelsverkets generaldirektör, säger socialminister Lena Hallengren under en pressträff.
Eriksson beskrivs av regeringen som en person som ”har lång erfarenhet av att leda stora organisationer” och man pekar då på att han tidigare varit förvaltningschef för Skånes universitetssjukhus samt regiondirektör för Region Jämtland Härjedalen.

Noterbart är också att Eriksson, som är hjärtläkare i grunden, också har arbetat med läkemedelsutveckling på storföretaget Astra Zeneca – en läkemedelsjätte som tjänat stora pengar på sitt covidvaccin men som nyligen fått detta tillfälligt stoppat i en rad länder efter inrapporterade dödsfall och allvarliga blodproppar, komplikationer som av en norsk expertgrupp också bekräftats vara kopplade till vaccinet.

– Att få leda i mitt tycke Sveriges viktigaste myndighet – Läkemedelsverket, är ett verkligt stort förtroende, kommenterar Eriksson själv.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!