36 åtalas efter BLM-kravaller

Våldsbejakande svart makt-rörelsen

publicerad 8 november 2021
- av Per Nordin
BLM-aktivister kastar sten på polisen.

Åklagare har beslutat att åtal kommer att väckas mot 36 personer som deltog i kravallerna till stöd för den våldsbejakande svart makt grupperingen Black Lives Matters. De åtalade är misstänkta för bland annat våldsamt upplopp, sabotage mot blåljusverksamhet, skadegörelse, misshandel och våld mot tjänsteman.

Det var den 7 juni förra året som ett stort antal BLM-anhängare samlades vid Heden och därifrån tågade in i centrala Göteborg.

Inledningsvis gick det hela relativt lugnt till, men efter att den officiella demonstrationen avslutats fortsatte ett stort antal deltagare mot Götaplatsen och Gustav Adolfs Torg där man av oklara skäl bland annat gick till attack mot polisen med stenar och tillhyggen.

– Våldet har huvudsakligen bestått i att deltagare i folksamlingen sparkat, slagit och kastat stenar och andra föremål mot polisen och deras fordon, säger kammaråklagare Elisabeth Trouvé i ett pressmeddelande.

Flera av BLM-anhängarnas attacker fångades dock på film av polisens kroppskameror samt filmer från drönare och butikskameror och det är delvis dessa filmer som lett till att ett antal av våldsverkarna har kunnat identifierats. Sammanlagt ska polisen ha gått igenom 145 timmars filmmaterial.

– Ett stort antal ungdomar under 18 år var på plats under oroligheterna i centrala Göteborg. Med anledning av det har vi inom polisen, i samverkan med socialtjänsten, haft orossamtal med cirka 130 ungdomar och deras vårdnadshavare. Det handlar om att uppmärksamma att ungdomen befunnit sig i en riskfylld och olämplig miljö där brott har begåtts. Många föräldrar var ovetande om att deras barn varit mitt i händelsernas centrum, säger polisens utredningsledare Anna Kildebo.

Samtliga åtalade ska vara mellan 15 och 30 år gamla och bosatta i Göteborg eller andra delar av västra Sverige. Flertalet var också maskerade under kravallerna eller bytte kläder mellan den officiella demonstrationen och de våldsamma kravallerna.

– Utan filmmaterialet hade det varit oerhört svårt att utreda när, var och vilka brott som begåtts och att identifiera de misstänkta, konstaterar Anna Kildebo.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!