George Floyd begick väpnat rån – flyttade till Minneapolis för att börja på ny kula

Raskravallerna i USA

publicerad 2 juni 2020
- av Markus Andersson

Under den gångna veckan har USA skakats av omfattande raskravaller, upplopp och vandalism. Upprinnelsen är afroamerikanen George Floyds dödsfall, som inträffade efter ett polisingripande i Minneapolis, Minnesota.

George Floyd har i konventionell media utmålats som ett i raden av svarta offer som förtryckts av ett vitt rasistiskt system. Nya uppgifter gör dock gällande att Floyd befann sig i Minneapolis av mer dunkla orsaker än vad som tidigare framkommit. Under torsdagen publicerade New York Post en del av Floyds bakgrundshistoria, där det framgår att han varit gängkriminell och hade flyttat till staden för att börja om på ny kula.

Floyd växte upp i Houston och var i yngre år en framgångsrik basketspelare för Jack Yates High Schools skollag, sedermera för South Florida Community College. Han började senare göra rapmusik med gruppen Screwed Up Click, enligt Roxie Washington, mor till hans dotter.


Annonser:


2007 tog dock hans liv en mörk vändning då han åtalades för väpnat rån och inbrott. Brottet var synnerligen grovt och utstuderat. Floyds kumpan hade klätt ut sig till vattenreningsarbetare för att komma in i en ensam kvinnas bostad. När kvinnan anade oråd klev Floyd och fyra andra män snabbt ut ur en bil och stormade in i huset under pistolhot. Floyd höll enligt åtalet i den pistolen, som han riktade mot kvinnans mage.

2009 föll domen och Floyd avtjänade fem år i fängelse. Strax efter att han blev släppt flyttade han till Minneapolis för att börja ett nytt liv. Han jobbade ett tag för Frälsningsarmén och senare som dörrvakt för restaurangen Conga Latin Bistro. Enligt vänner där ska han ha samtalat mycket med ungdomar och predikat mot gängvåld. När coronaviruset slog till blev Floyd friställd, då restaurangen stängde.

Det nu ökända ingripandet som föranledde hans död inträffade när en anställd i en matbutik i Minneapolis ringde polisen om en falsk 20-dollarsedel som Floyd ska ha gett honom. Flertalet vänner till Floyd uttalade därefter tvivel kring att Floyd skulle kunna vara kapabel till något sådant.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.