BLM-grundare köpte lyxvilla för donationer – kallar avslöjandet för “rasism”

Våldsbejakande svart makt-rörelsen

publicerad 11 april 2022
- av Sofie Persson
Black Lives Matter-grundaren Patrisse Cullors vid lyxvilla köpt för donationer.

En lyxvilla för 6 miljoner dollar med 6500 kvadratmeter boyta, sex sovrum och en parkering för över 20 bilar. Det inhandlade BLM-grundaren Patrisse Cullors för donerade pengar i oktober 2020.

Själv är hon inte glad över avslöjandet som hon avfärdar som en rasistisk komplott.

Under förra våren spelade Black Lives Matter-ledarna Patrisse Cullors, Alicia Garza och Melina Abdullah in en video i samband med ettårsdagen av George Floyds död. Vad som inte nämns i videon är huset, eller lyxvillans uteplats varifrån de tre kvinnorna gjort inspelningen. Den ligger i Kalifornien och är över 600 kvadratmeter stor samt har bland annat fler än sex sovrum och badrum, en pool och parkering för över 20 bilar. Det köptes för nära sex miljoner dollar i oktober 2020 med pengar som var donerade till Black Lives Matter Global Network Foundation, avslöjar New York Magazine.

Köpet har man försökt hålla hemligt och det är enbart på grund av artikeln som det nu framgår att huset är köpt för donerade medel. Däremot menar organisationen att man planerade att använda huset inom organisationen och att det inte används som någons privata boende. Trots det har man dels försökt att dölja att huset köpts, dels inte använt det inom organisationen – något man skyller på är eftersom att huset behöver renoveras först. Lyxvillan renoverades dock så sent som 2017 och uppges vara i ”toppskick”.

Köpet har fått frän kritik även av anhängare till BLM som menar att det är ”slöseri med resurser”. BLM-grundaren Cullors försvarar sig på Instagram med att kalla avslöjandet för ”rasistiskt”, rapporterar The New York Post.

Det är ett avskyvärt missbruk av en plattform som är avsedd att tillhandahålla sanningsenlig information till allmänheten. Det som händer både mig och vår rörelse är både rasistiskt och sexistiskt”, menar hon.

Cullors menar att hon inte bor i fastigheten och att hon aldrig har förskingrat några pengar inom rörelsen. Hon menar också att hon inte har någonting att göra med hur rörelsen hanterar donationer efter att hon lämnade sin position inom BLM förra året

New York Magazine har meddelat att man trots kritiken från Cullors står fast vid sin artikel och avslöjandet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!