Morgondagens dagstidning

BLM-mobbens nya krav: Riv europeiskt kulturarv

Våldsbejakande svart makt-rörelsen

publicerad 10 juni 2020
- av Isac Boman
BLM-mobb sänker en staty av Edward Colston i Themsen.

I det höga tonläge som nu råder i kölvattnen av Black Lives Matter-rörelsens stora stöd från konventionell massmedia känner sig flera europeiska länder pressade att nedmontera sitt kulturarv. I England och Belgien river man nu flera statyer och i Norge vill man ta bort en målning från 1700-talet. Även i Sverige riktas nu krav av vänsterradikala att riva stenliknelser av den världsberömde botanisten Carl von Linné.

Under tisdagen revs en staty av den berömde handelsmannen och skeppsägaren Robert Milligan. Statyn rivs på order av Londons muslimske borgmästare Sadiq Khan – efter påtryckningar från svart makt-rörelsen Black Lives Matter. Milligan var på sin tid även slavhandlare. Statyn stod vid West India Docks i London – hamnar som Robert Milligan personligen lät bygga.

 

Under en kaosartad BLM-demonstration i Bristol, i sydvästra England, blev en bronsstaty av Edward Colston nedriven av agiterade ”demonstranter”, dragen längs gatorna och kastad i vattnet i hamnen. Handelsmannen och politikern Colston använde under sitt liv sin förmögenhet till stöd och donationer till skolor, sjukhus, fattighus och kyrkor i bland annat Bristol och London, men har liksom Milligan även pekats ut som slavhandlare. Premiärministern Boris Johnson beskriver enligt BBC mobbens tilltag som ”kriminellt”.

Belgien river också sitt kulturarv. En staty av den före detta belgiske kungen Leopold II i Antwerpen, som sattes i brand förra veckan, har tagits bort för att återställas och placeras i ett museum i staden. Även ett byst av Leopold II i Gent blev vandaliserad med röd färg och klotter.

I Norge vill Miljöpartiet ta ner en 1700-talsmålning eftersom den påminner om mordet på George Floyd. Målningen hänger i rådhussalen i Gamla rådhuset i Bergen, som då användes som polishus och domstolsbyggnad. Verket är målat av Mathias Blumenthal – en av Norges främsta rokokomålare – året innan han dog.

Tavlan har dock ingenting med människor av afrikanskt ursprung att göra. I mitten av tavlan står den romerska gudinnan Justitia, rättvisans gudinna, och under hennes fötter ligger en mörkaktig demonliknande figur – som symboliserar det orättfärdiga och onda.

–  Det gick upp för mig att konstverket visar en vit kvinna som står ovanpå en svart man som hon har segrat över. Symboliken fick mig att tänka på den strukturella rasismen som hela världen talar om numera, säger den miljöpartistiske lokalpolitikern Richard Johannessen till NRK.

Den svenske mediaprofilen och pro-europeiske politiske kommentatorn Henrik Palmgren konstaterar att det som nu sker i Europa är frukten av den rotlöshet och massiva immigration som präglat de senaste decenniernas Europa och betecknar trenden som en del av den liberala västerländska civilisationens pågående sönderfall.

 

Inte bara vill de ha bort vår historia och statyer av våra förfäder, de vill ha oss bort också, menar Palmgren.

Också i Sverige hörs nu krav på att nedmontera svenskt kulturarv. Bland annat kräver den Gambiafödda vänsteraktivisten Lovette Jallow att den världskände botanisten Carl von Linnés stenliknelser ska rivas ner. Von Linné är framförallt känd för att ha klassificerat växter och djur i släkter, familjer, ordningar och klasser, och gjorde inget undantag för människoarten som han var intresserad av att beteckna enligt liknande principer – vilket lett till att han idag, hundratals år efter sin död, betraktas som ”rasist” av det västerländska etablissemanget.

I den tionde upplagan av sin bok Systema Naturae från 1758 beskriver Linné fyra olika underarter av människor: européer, asiater, afrikaner och (ursprungs-)amerikaner – betecknade som Europaeus, Asiaticus, Afer och Americanus. Linné menade att dessa, liksom olika underarter inom djurriket, hade olika karaktäriserande drag och egenskaper – ett synsätt som var tämligen okontroversiellt under de efterföljande 200 åren men som gradvis kom att stigmatiseras i efterdyningarna av andra världskriget.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.

Mer från förstasidan
Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Vår oberoende journalistik behöver ditt stöd. Tack! Swish: 123 611 30 21

Send this to a friend