BLM-ledare anklagas för förskingring – av 10 miljoner dollar

publicerad 9 september 2022
- av Jan Sundstedt
Shalomyah Bowers tv. BLM-demonstration i Amsterdam th.

Den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM, Black Lives Matter, är åter i blåsväder för påstådd korruption. Tidigare har en av grundarna avslöjats med att köpa en lyxvilla i ett vitt villaområde för 6 miljoner dollar.  Denna gång är det ledaren för BLM Global Network Foundation, Shalomyah Bowers, som av tidigare kollegor samt gräsrotssympatisörer nu anklagas för att, för personligt bruk, ha förskingrat mer än 10 miljoner dollar i donationer.

Bowers anställdes år 2020 av Black Lives Matter-grundaren Patrisse Cullors, för att hjälpa till att samla in och distribuera pengar till olika grupper inom huvudstiftelsen BLM.

Shalomyah Bowers benämns bland annat som en ”oseriös administratör, en mellanhand som blev inkräktare” som ”förskingrade bidrag avsedda för aktivistgruppen” för ”att använda i sin personliga spargris”, enligt en stämningsansökan inlämnad den gångna veckan till Los Angeles County Superior Court.


Annonser:


Stämningen avser, förutom Shalomyah Bowers själv, stiftelsen BLM, Bowers konsultföretag samt än så länge andra, icke namngivna, individer.

Bowers förnekar bestämt påståendena i stämningen och säger i ett uttalande som publicerades på BLM:s hemsida kort efter stämningen blev känd att, ”anklagelserna är skadliga, splittrande och falska”.

Juryrättegång

Svart makt-rörelsens medlemmar skriver i sin stämningsansökan att ”Mr Bowers fortsätter att bedrägligt samla in pengar från intet ont anande givare men… istället fyller han sina egna fickor bakom ryggen på intet ont anande kollegor samt på bekostnad av BLM: s rykte”.

Personerna bakom stämningen kräver juryrättegång, och anklagar Shalomyah Bowers för orättvisa affärsmetoder, bedrägeri och avsiktlig felaktig framställning, för att nämna några punkter.

BLM-rörelsen har kommit att bli ökänd för sin aggressiva attityd, våldsbejakande beteende samt det stöd man fått framförallt från det Demokratiska partiet i USA och vänsterliberalt inriktade mediaplattformar. Kritiker menar att BLM:s varumärke är kraftigt naggat i kanten av alla rubriker de senaste åren och att denna stämning ytterligare försvagar rörelsens politiska ställning.


Black Lives Matter Global Network Foundation är en administrativ organisation som samlar in pengar för och till Black Lives Matter Grassroots, paraplyorganisationen för lokala avdelningar i gruppen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.