MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 29 september 2025

måndag 29 september 2025

Tallbarr: Skogens medicin mot covidvaccin

publicerad 15 januari 2022
– av Sofie Persson
4 min läsning

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

164 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.

Nedräknare
0 Dagar
0 Timmar
0 Minuter

Tallbarr innehåller höga halter c-vitamin och kan hjälpa att stärka kroppens immunförsvar. Flera forskare och läkare menar också att tallbarr kan motverka skadeeffekter av spikproteiner från covidvaccinen.

Tall har vi gott om i Sverige och det är vårt näst vanligaste träd, efter granen. Tallen kan bli över 35 meter hög och leva i 650 år, enligt Naturhistoriska Museet. Redan Carl von Linné påtalade att tall är mycket användbar på flera sätt.

Veden ger lysstickor åt bönderna; den feta roten brukas i eldstäder nattetid. Kolen används av bergsmännen, och veden är ett utmärkt bränsle i spisar. Saven äts begärligt av barn. Den mjukare barken tillreds till bröd åt fattiga; den äts även av svinen. Den grövre barken brukas som ersättning för kork. Dekokt på årsskotten är ett verksamt medel mot skörbjugg”, skrev han 1755.

Ett superträd

Tallen ligger på topplistan när det gäller c-vitamin och i Sverige är det endast havtorn och nypon som klår tallen i vitaminhalt. På vintern innehåller tallbarren mest c-vitamin eftersom det skyddar den mot kylan. Tallens växtämnen är även bakteriedödande och kan hämma inflammationer och svamp, enligt Läkeörter.se. Den innehåller även kalium, kalcium, magnesium, zink och järn. Tall ska även kunna stärka kroppens immunförsvar och hjälpa mot urinvägsinfektioner.

En koreansk studie från 2011 visar att tallbarr även innehåller en hel del antioxidanter.

 

Foto: Vilseskogen/CC BY-NC-SA 2.0

 

Suraminet kan hjälpa mot skadeverkningar av covidvaccin

Om man har injicerats med covidvaccin eller haft covid-19 kan spikproteinerna cirkulera kvar i kroppen och orsaka skada på bland annat celler och organ. Upplever man symptom efter en injektion kan bland annat tallbarr faktiskt hjälpa, menar organisationen World Council for Health. Genom att dricka tallbarrste kan man få i sig kraftfulla antioxidanter och även höga halter vitamin C som ska hjälpa mot spikproteinet.

Även forskaren Dr. Judy Mikovits har gått ut med att just tallbarr är ett botemedel mot flera skadeverkningar som noterats av covidvaccinerna. Närmare bestämt talar hon om suramin, som även används mot bland annat afrikansk sömnsjuka. Ämnet finns rikligt i just tallbarr och man kan utvinna oljan eller göra te på barren för att få i sig suraminet.

Det rekommenderas samtidigt starkt att vara ytterst måttfull med konsumtionen på grund av terpentinet i barren – och inte bruka det överhuvudtaget om man är gravid, försöker bli gravid eller har njur-, hjärt- eller leverproblem. Långvarigt bruk även utvärtes kan i för stora doser ge både njurskador och eksem.

Användning av tall och tallbarr

Viktigt att komma ihåg innan man plockar någonting är att respektera både natur och markägare. Det är inte tillåtet att bryta levande kvistar eller ta bark från levande träd, eftersom det kan skada trädet. Därför kan det vara en bra idé att fråga markägaren innan man plockar någonting. Kort sagt, visa respekt och plocka inte mer än du behöver och försök att inte orsaka skada. Läs mer om olika riktlinjer här som kan vara bra att ha kännedom om när man är ute i skogen.

Inte bara barren är ätbara och nyttiga utan man kan även äta andra delar av tallen. När kottarna är gröna är de ätbara och det är även rötterna från unga tallar. Bark från unga grenar kan ätas färska och under den yttre barken finns ett vitt underlager som man kan göra mjöl av. Kådan ska vara speciellt nyttig och ha en bakteriedödande effekt, enligt Skogsskafferiet.

 

Foto: Joan Simon/CC BY-SA 2.0

 

Vid luftvägskatarr kan man koka upp tallbarr och sedan andas in ångorna. Det är terpentinoljan i barren som har en läkande effekt, vilket också kan ha effekt mot astma, kikhosta och andra inflammationer i luftvägarna, enligt Läkeörter.se.

Ett fotbad eller ett vanligt bad med tallbarr ska också kunna hjälpa mot reumatiska problem och läka sår.

Fryser du lätt om händerna kan en värmande tallbarrsolja hjälpa, menar örtexperten Alexandra De Paoli. Hon menar att den sätter fart på blodcirkulationen och använder själv oljan under vintern.

Jag använder oljan och smörjer med, till exempel om jag ska ut och cykla på vintern när det är kallt ute och jag inte vill frysa om händerna, säger De Paoli till Epoch Times.


 

Så gör du värmande olja

För att göra oljan behöver du barr från tall och raps- eller olivolja, helst ekologisk och kallpressad.

1. Klipp barren smått, ner i en glasburk. Barren behöver klippas för att oljan ska komma åt de verksamma ämnena.

2. Häll i oljan, dubbelt så mycket som mängden barr. Sätt på ett lock.

3. Låt stå i ett väster- eller österfönster i 2 veckor. Sväng runt burken dagligen så att innehållet blandas om.

4. Sila bort barr och pressa ur den sista oljan. Häll över i en glasflaska och förvara mörkt. Oljan håller i ungefär 2 år.

Så gör du te på tallbarr

Ta 1 msk färska, finklippta barr till 2,5 dl vatten.

Klipp barren smått. Låt dem koka i vattnet i 5 minuter och sila sedan bort barren.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

En kvart i parken kan minska ångest

publicerad 26 september 2025
– av Redaktionen
Alla typer av grönområden i städer förbättrar invånarnas psykiska hälsa, men stadsnära skogar sticker ut – särskilt när det gällde att minska depression och ångest.
2 min läsning

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

164 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.

Nedräknare
0 Dagar
0 Timmar
0 Minuter

Endast femton minuter i grönområden i stan räcker för att förbättra den mentala hälsan, visar en studie. Allra bäst är att sitta eller vila i parken en stund.

Idag bor cirka 55 procent av världens befolkning i städer, enligt FN. En siffra som förväntas öka till närmare 70 procent år 2050. Det innebär en större avsaknad av natur och även fler hälsoproblem kopplade till livet i stan, som exempelvis ångest, som är vanligare bland stadsbor.

I en studie från forskare vid Stanford University i USA och Leiden University i Nederländerna har man sammanställt resultat från 449 publicerade studier och analyserat 78 fältexperiment för att undersöka hur olika typer av grönområden i städer påverkar 12 olika aspekter av psykisk hälsa. Totalt fanns nära 5 900 deltagare med.

Resultaten, som publicerats i Nature, visar att alla typer av grönområden i städer förbättrade den psykiska hälsan, men stadsnära skogar stack ut – särskilt när det gällde att minska depression och ångest. Och man behövde inte tillbringa särskilt lång tid för att få en positiv effekt, mindre än femton minuter räckte. Tillbringade man däremot mer än 45 minuter i naturen fanns det större fördelar.

Våra resultat visar att även kortvarig kontakt med naturen kan ge betydande psykiska fördelar, säger Roy Remme från Leiden University, enligt Medical Xpress. Dessutom är längre vistelse i naturen kopplad till ännu större minskning av stress och ökad vitalitet.

Vila eller sitt

Unga vuxna ser ännu större fördelar, vilket är anmärkningsvärt med tanke på att de flesta psykiska hälsoproblem börjar före 25 års ålder. Det var dock även en stor fördel för andra åldersgrupper. Främst var det främjande för den psykiska hälsan att sitta eller vila i parken eller naturområdet, samtidigt som att röra på sig i naturen ökade energin och positiviteten.

Baserat på resultaten betonar forskarna vikten av att skydda skogar och parker i städerna, men också att främja mindre parker och fler gatuträd för att förbättra tillgängligheten till natur för invånarna. Vidare pekar de på att enklare förändringar, som att placera fler fönster mot grönska eller anordna samhällsprogram med exempelvis guidad meditation kan vara kostnadseffektiva sätt att främja folkhälsan.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Forskare: Fler drabbas av köttallergi när fästingarna breder ut sig

publicerad 25 september 2025
– av Redaktionen
Köttallergi kan utlösas av fästingbett – immunreaktionen mot alfa-gal i däggdjurskött orsakar symtomen.
2 min läsning

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

164 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.

Nedräknare
0 Dagar
0 Timmar
0 Minuter

Köttallergi blir allt vanligare i Sverige efter fästingbett, konstaterar forskare. För de drabbade innebär det en total livsomställning eftersom det inte finns någon behandling – endast fullständig avhållsamhet från kött hjälper.

Karin Ottosson drabbades av kraftiga magbesvär efter ett fästingbett. Det tog tid att lista ut vad Karin hade drabbats av för problem, hon mådde väldigt dåligt och ingenting verkade hjälpa.

Jag låg till sängs och försökte äta, men det bara fortsatte och fortsatte, berättar hon för Schibstedägda TV4.

Efter ett antal sjukhusbesök och åtskilliga utredningar kom svaret: Karin hade drabbats av köttallergi. Det orsakas av en immunreaktion mot ämnet alfa-gal, som finns i fästingens saliv och i kött från däggdjur. Symptomen kan vara, förutom diverse magbesvär som kräkningar och diarré, utslag samt även astmareaktioner.

Forskare har sett en markant ökning av köttallergi i samband med att fästingar sprider sig till nya områden, och också blir mer aktiva större delar av året.

Ingen behandling

Karin fick helt lägga om sin kost, men det är inte helt enkelt att undvika kött – även små mängder eller dolda tillsatser kan trigga allergin.

Det kan vara alltifrån att det börjar klia, att jag får utslag, till att jag blir lika dålig som jag blev från början. Det går inte att förutspå, säger Karin.

Det finns ingen behandling mot köttallergi, utan det enda som fungerar är att helt undvika kött.

Tyvärr finns det ingen behandling mer än att man måste undvika däggdjurskött och se till att inte bli fästingbiten, säger Marianne van Hage, professor i klinisk immunologi.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

NAC – Stöd för celler, avgiftning och kroppens eget försvar

Annonssamarbete med Swebbtv

publicerad 24 september 2025
2 min läsning

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

164 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.

Nedräknare
0 Dagar
0 Timmar
0 Minuter

Vår kropp utsätts dagligen för oxidativ stress – från avgaser, tungmetaller, stress och inflammatoriska processer. Att stötta kroppens naturliga avgiftningssystem är därför viktigare än någonsin.

Swebbtvs NAC-tillskott innehåller aminosyran N-acetylcystein (NAC), som är en form av cystein – en svavelbärande aminosyra som kroppen använder för att producera glutation, en av kroppens viktigaste antioxidanter.

NAC bidrar till:

  • Stöd för glutationproduktionen – kroppens “cellskydd”
  • Underhåll av leverns avgiftningskapacitet
  • Stöd för hud, hår och bindväv
  • Skydd mot oxidativ stress på cellnivå

När kroppen behöver hjälp att rensa

Cystein bildas i levern och finns naturligt i hår, hud och bindväv. Men under perioder av stress, sjukdom, nedsatt avgiftningskapacitet eller när kroppen utsätts för hög belastning från miljögifter och läkemedel, kan det egna behovet öka.
NAC fungerar som en föregångare till glutation – en molekyl som hjälper kroppen att neutralisera fria radikaler och avgifta sig själv.

Vanliga situationer där NAC kan vara extra värdefullt:

  • Vid rökning, luftföroreningar eller exponering för kemikalier
  • Vid långvarig stress och trötthet
  • För hud och hår i perioder av hormonell påverkan
  • Som dagligt stöd för levern vid kostomläggning eller fasta

Tips för bättre avgiftning i vardagen

  • Drick vatten med pressad citron på morgonen
  • Välj ekologiska livsmedel i möjligaste mån
  • Undvik tillsatt socker, gluten och raffinerade oljor
  • Få i dig rikligt med svavelrika grönsaker som broccoli, vitlök och grönkål

Liten kapsel – stort stöd för kroppens cellförsvar

Varje kapsel av Swebbtvs NAC innehåller 500 mg rent N-acetylcystein. Den rekommenderade dosen är två kapslar dagligen, vilket ger ett kraftfullt men skonsamt stöd för kroppens egna skyddssystem – utan att belasta.

Vill du stärka kroppens eget avgiftningssystem och skydda dina celler?

Beställ NAC från Swebbtv här

Foto: Swebbtv

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Broccoli kan skydda mot tjocktarmscancer

publicerad 14 september 2025
– av Redaktionen
Mums på tallriken och mums för hälsan.
2 min läsning

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

164 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.

Nedräknare
0 Dagar
0 Timmar
0 Minuter

Personer som äter mer broccoli och blomkål har mindre risk för tjocktarmscancer, visar en kinesisk studie. Måttliga mängder räcker dock för att få den skyddande effekten.

Tjocktarmscancer är den tredje vanligaste cancerformen i världen och är även den näst vanligaste orsaken till cancerrelaterade dödsfall.

I Sverige har tjock- och ändtarmscancer ökat bland unga de senaste trettio åren, samt att dödligheten i cancerformen ökat hos patienter i alla åldersgrupper i upp till tio år efter cancerdiagnosen.

I studien, som publicerats i BMC Gastroenterology, analyserade forskare data från 17 tidigare studier, med totalt 639 539 deltagare, varav 97 595 fall av tjocktarmscancer.

Syftet var att undersöka om ett högre intag av grönsaker motsvarade en större riskminskning för cancerformen och, i så fall, de specifika mängder vid vilka denna effekt blev signifikant.

Resultaten visade att de som åt mer korsblommiga grönsaker, såsom broccoli, kål, blomkål eller brysselkål, hade 20 procent lägre risk för tjocktarmscancer jämfört med dem som åt mindre.

Foto: Polina Tankilevitch/Pexels

Glykozinolater

Dessa grönsaker innehåller många nyttiga ämnen som vitaminer, fibrer och antioxidanter. Men det som gör dem extra speciella är ämnen som heter glukozinolater. När man tuggar dessa grönsaker bryts glukozinolater ner till andra ämnen som kallas isotiosyanater – särskilt ett som heter sulforafan.

Det är dessa ämnen som ger grönsakerna deras starka, ibland lite beska smak och lukt. Det är också dessa ämnen som anses vara cancerförebyggande.

Forskarna konstaterade att den största riskminskningen observerades mellan 20 och 40 gram, men ingen betydande förbättring sågs över 40 gram per dag.

Studien är gjord på Second Clinical Medical School of Inner Mongolia University for the Nationalities i Yakeshi, Kina.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.